BĂUTURILE ENERGIZANTE, RISC DE INSUFICIENȚĂ ACUTĂ A SISTEMULUI VASCULAR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Texas, citați de descopera.ro, susțin că băuturile energizante îngustează vasele de sânge, afectând stomacul, sistemul nervos și inima.

“În studiul nostru, am analizat 44 de tineri de la Școala de Medicină McGovern, care face parte din Universitatea din Texas. Participanții nu fumau, aveau vârsta de 20 de ani și erau clasificați ca fiind sănătoși.

Am testat efectul băuturilor energizante asupra endoteliului, un strat de celule care acoperă suprafața venelor, arterelor și a altor vase de sânge. După ce am testat funcția endotelială înainte ca subiecții să bea o singură băutură energizantă (500 ml) și la 90 de minute după consum, am constatat că diametrul interior al vaselor de sânge a fost mai mic cu aproape jumătate.

La început, dilatarea vaselor a fost de 5,1% în diametru, iar la a doua măsurătoare, aveau 2,8%, fapt care poate provoca o insuficiență acută a funcției vasculare. Credem că acest lucru a fost cauzat de ingredientele din cele mai multe băuturi energizante - cofeină, zahăr, taurină și alte ierburi.

În studii anterioare, s-a demonstrat că nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca vasoconstricție (îngustarea vaselor de sânge), ceea ce duce la o cantitate mai mică de sânge spre organele vitale. În plus, consumul de băuturi energizante a fost corelat cu afecțiuni ale stomacului, sistemului nervos și inimii.

Însă, descoperirile noastre sunt primele care au dus la înțelegerea pe deplin a mecanismului care corelează un sindrom metabolic cu riscul crescut al băuturilor energizante consumate: o singură băutură energizantă poate îngusta vasele de sânge în doar 90 de minute, ceea ce restricționează circulația sângelui la organele vitale, ducând la probleme grave de sănătate, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Pe măsură ce băuturile energizante devin tot mai populare, este important să studiem efectele acestor băuturi asupra celor care le beau frecvent și să determinăm dacă există vreun model de consum sigur”, explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu