UN IMPORTANT EVENIMENT CULTURAL ȘI EDITORIAL

Distribuie pe:

Un eveniment de excepție, a avut loc miercuri, 21 noiembrie, la Cinematograful “Arta” din Târgu-Mureș, neîncăpător pentru mulțimea celor care au dorit să asiste la lansarea cărții “Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei”, semnată de cunoscutul prof. dr. în istorie, Vasile Lechințan. Personalitatea domniei sale, ca și însemnătatea acestui așteptat act de cultură istoriografică, au fost prezentate de dl. Ioan V. Duca, secretar al primăriei comunei Râciu, omul implicat de o bună bucată de timp, împreună cu primăria, în proiecte culturale majore. Domnia sa a prezentat și expoziția de pictură realizată în această vară în tabăra de pictură de la Râciu, având ca temă personalitățile Marii Uniri.

Cartea a fost comentată de un număr mare de persoane, aprecierile tuturor fiind la superlativ, atât pentru conținut, pentru cantitatea de informații istorice transmise, cât și pentru calitatea lucrării în sine. Spicuim din aceste aprecieri:

Nicolae Băciuț: Lucrarea aduce un “plus de valoare memoriei culturale românești”, proiectul editorial fiind “de nivel național”, unul din cele mai bune dedicate anului Centenar al Marii Uniri. Este o lucrare “fundamentală, de sinteză”, o adevărată “Biblie a Câmpiei Transilvane”, meritul principal revenindu-i autorului, dar și Primăriei comunei Râciu, în frunte cu harnicul primar Ioan Vasu, secretarului primăriei, consilierilor, editorului.

Cornel Sigmirean: la acest tip de lucrare este angajat, de obicei, un întreg institut, dar de data aceasta ea este opera unui singur om, VASILE LECHINȚAN. Câtă muncă, câtă dragoste, câtă dăruire să scrii o asemenea lucrare capitală, să te angajezi a “completa” partea lipsă din istoria transilvană, cuprinzând județele Mureș, Cluj, Bistrița, în total 331 de localități, cu elemente din istoria lor din timpuri străvechi până la 1900.

Florin Bengean: în numele Primăriei orașului Reghin, a felicitat atât autorul, cât și pe cei implicați din Primăria Râciu, pentru curajul lor de a se angaja în ducerea la bun sfârșit a unei asemenea lucrări, un “prețios dar de cultură și istoriografie românească” făcut nouă de aceștia. Domnia sa a scos în evidență rolul preoților din satele Câmpiei Transilvaniei, implicați în toate evenimentele istorice, martirajul lor pentru libertate, neam și țară, exemplu de urmat pentru noi cei de azi.

Col. Vasile Tutulea: “istoria se face doar pe bază de documente” iar lucrarea de față este “o mare sinteză de cultură istorică” acoperită cu documente autentice, incontestabile. În cele peste 700 de pagini sunt cuprinse date, situații, momente, personalități care întregesc Istoria Transilvaniei, această monografie trebuind a fi continuată și completată mereu. Suntem “deficitari” la întocmirea monografiilor de orice fel, de familie, de neamuri, de biserici, de localități, făcute după criterii științifice, ele trebuind a fi “documentele noastre de identitate” pentru cei care ne contestă existența noastră neîntreruptă aici.

Dimitrie Poptămaș: din satele Câmpiei Transilvane au pornit marii noștri oameni de cultură, de artă, “corifeii care țin pe umerii lor toată istoria neamului transilvan”, tinerii revoluționari “care au schimbat lumea de până atunci” pentru că i-au știut “nevoile, pătimirile, nedreptățile” nației lor, pentru că au fost una cu “talpa țării”, iar lucrarea de față face foarte multe referiri tocmai la aceste personalități.

Preot Nichifor Berbecaru: cartea este “o adevărată lucrare monumentală”, iar ca efort intelectual, științific, de documentare, nu are egal. În ea sunt cuprinse până și acele localități care, între timp, au dispărut, dar care au avut o istorie a lor, însemnată pentru cei trăitori atunci. “Cunoașteți-vă istoria dacă nu vreți să o repetați” a fost îndemnul preotului, venit tocmai din Maramureș pentru a-l felicita pe autor.

Ioan Sabău Pop: cartea și strădania acestui exemplar istoric patriot român există acum în mâinile noastre, dar “ce facem noi, contemporanii”, în afară de a ne dezbina cu fiecare zi ce trece? înaintașii noștri și-au făcut datoria, dar noi? Mare, bună și legitimă întrebare, care a rămas fără răspuns. Excepțiile sunt foarte puține, iar domnul Vasile Lechințan e una din ele.

Nadia Baciu, editorul cărții, ne-a dat câteva detalii referitoare la modul în care a elaborat lucrarea, marele efort făcut pentru a fi gata de prezentare pentru această dată, buna sa colaborare cu autorul.

Ioan Vasu, primarul comunei Râciu, a relevat faptul că “am fost o echipă bună” care a depus un effort uriaș pentru elaborarea la timp a lucrării, remarcându-se în acest sens secretarul primăriei, domnul Ioan Duca, consilierii locali, editorul și deputatul Marius Pașcan, cărora le-a mulțumit călduros, dar l-a mâhnit faptul că, la această lansare au fost prezenți doar câțiva primari, când ar fi trebuit să fie, în primul rând, toți cei din localitățile despre care se amintește în lucrare.

Cartea este de mare importanță, ca document istoric, cu care să ne prezentăm în fața celor care ne contestă existența neîntreruptă aici în Câmpia Transilvaniei, scoțând în evidență “oamenii importanți ai Câmpiei” fără de care mersul nostru în istorie ar fi fost altul.

Autorul, Vasile Lechințan: “Am scris cu drag această carte, fiindcă ea este, parte din sufletul meu, ca om trăitor pe aceste meleaguri. Lucrarea era o necesitate stringentă, pentru a umple un gol în istoriografia acestei părți de țară. Efortul a fost uriaș, necesitând o muncă de mai mulți ani, dar motivarea și succesul ei m-au făcut acum fericit”.

În final, domnul Ioan Duca, secretarul primăriei Râciu, a oferit autorului și editorului cărții

“Diplome de Recunoștință”, pentru valoroasa lucrare elaborată. A fost cea mai importantă lansare de carte din acest an, ce a stârnit un interes deosebit.

 

Lasă un comentariu