CENTENARUL MARII UNIRI, SĂRBĂTORIT CU MARE FAST LA REGHIN

Distribuie pe:

Municipiul Reghin a îmbrăcat straie de sărbătoare și a cinstit așa cum se cuvine, cu mare amploare, cel mai mare eveniment istoric din viața poporului român. Municipiul Reghin a sărbătorit Centenarul Marii Uniri printr-o serie de evenimente grandioase, care s-au ridicat la înălțimea momentului istoric aniversat. Primăria și Consiliul local al municipiului Reghin au organizat manifestări culturale care au încălzit sufletele reghinenilor și au adus multă bucurie, emoție, dragoste de țară și de neam. Vineri, 30 noiembrie 2018, la Casa de cultură “Eugen Nicoară” Reghin a avut loc o expoziție de documente istorice și lansarea cărții “Transilvania - Leagăn și scut al Daciei Străbune - România”, autor fiind col. rtg. Gheorghe Bănescu Musceleanu. Prezentarea a fost făcută de autor și de domnul Mircea Dorin Istrate. În cadrul acestui moment, doamna primar Maria Precup a primit o diplomă omagială din partea Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș. Tot la aceeași instituție de cultură, de la ora 18.00 a avut loc Concertul Simfonic susținut de orchestra “Opera Group Project” Cluj, dirijor Cristian Sandu, originar din Reghin. Au evoluat soliștii: Lorena Puican - soprană; Ștefan Korch - tenor; Rareș Munthiu - vioară. Programul a cuprins lucrări ale compozitorilor: George Enescu, Ciprian Porumbescu, F. Barbu, T. Brediceanu, E. Doga.

În ziua de 1 Decembrie 2018, Ziua Națională a României, s-a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, de la ora 16.00, la Casa de cultură “Eugen Nicoară” Reghin a avut loc vernisajul expoziției de pictură “Personalități ale Marii Uniri”, realizată de artistul plastic Maria Mera, și prezentarea unor noi apariții editoriale aparținând domnului Ilarie Opriș. În cadrul acestui moment cultural au susținut alocuțiuni: Marcel Naste, Florin Bengean, Maria Mera și Ilarie Opriș.

De la ora 17.00, în sala mare a Casei de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin a avut loc un spectacol grandios intitulat “100 de artiști reghineni”. Evenimentul a debutat cu Fanfara municipiului Reghin, care a interpretat mai multe cântece patriotice, precum și Imnul Național, după care s-a rostit o rugăciune de binecuvântare de preoții Dumitru Gherman și Vasile Chiorean.

În cuvântul său, doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, omul frumos, iubitor de cultură, de valorile autentice românești, cu dragoste de țară și de neamul românesc, s-a referit la măreția actului istoric al unirii tuturor românilor într-un singur stat și la importanța sărbătoririi a 100 de ani de la împlinirea visului de veacuri al poporului român. Apoi, doamna primar Maria Precup a dat citire mesajului transmis de prim-ministrul Guvernului României, doamna Viorica Dăncilă, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. În continuare, prof. dr. Florin Bengean a susținut o expunere cu tematică istorică, în cadrul căreia a reliefat lupta românilor de-a lungul veacurilor pentru împlinirea dezideratului de unitate.

În cadrul spectacolului ce a urmat și-au dat concursul: Grupul Vocal al Asociației culturale “Flori de pe Mureș”, instructor prof. Marian Someșan; Interpreți vocali de muzică populară: Cosmin Cotîrlă, Daiana Suceava, Alexandra Stoica, Sebastian Șerban, surorile Daiana și Iuliana Ciurba, Florin Miler, Maria Suciu, Paul Miclea, Ioana Romanți, Raul Tamba, Maria Grama, Alexia Aștelian, surorile Andreea și Denisa Morariu, Dorin Pintea, Cristina Farcaș, Alexandru Moldovan. Costumele populare aparțin colecțiilor personale ale domnilor Maria Jiga și Sergiu Ciobanu.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra de muzică populară a Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin, dirijor prof. Ioan Conțiu. Au mai evoluat în cadrul programului: Ansamblul de dansuri populare românești “Doina Mureșului” al Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin, instructor referent Valeria Frandeș; Formația de dansuri populare maghiare “Vadrozsa”, instructor prof. Simon Szabolcs; Formația de dansuri populare germane a Forumului Democrat German Reghin, instructor Balla Dénes; Formația de dansuri țigănești “Romafest”, instructor Toti Ovidiu; Rapsodul popular Vasile Crișan; Actorul Liviu Pancu. Au mai evoluat soliștii Mihaela și Ciprian Istrate, acompaniați de Grupul instrumental “Ceterași de pe câmpie”.

Întregul eveniment s-a încheiat în Piața “Petru Maior” din centrul municipiului Reghin cu Hora Unirii, dansată pe acordurile Fanfarei municipiului Reghin, după care a urmat un impresionant foc de artificii. Prin acest spectacol grandios, reghinenii au intrat în istorie marcând 100 de ani de la făurirea României Mari. Așadar, reghinenii au sărbătorit așa cum se cuvine Ziua Națională a României, aducând prin aceasta un prinos de cinstire tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luptat pentru această țară și au reușit să înfăptuiască statul național unitar român.

Memorabila zi de 1 Decembrie 1918 a devenit pentru noi, românii, prefacerea visului în realitate. Prefacere pentru că el era și trebuia doar să se manifeste. Crez și împlinire, Unirea este pentru români o permanentă chemare la muncă, la viață, la bucurie și desăvârșire. Conștiința de fii ai Bisericii dreptmăritoare este un îndemn, o chezășie, dar și o mărturie a părtășiei noastre la opera de înflorire a gliei străbune, de care ne simțim atât de legați prin obârșie. Să facem deci din crezul și împlinirea Unirii un imn al muncii, al bucuriei și al desăvârșirii. Și unitatea de cultură a țărilor române a fost o realitate puternică în viața poporului nostru. Creația populară unitară, izvorâtă din viața comună a întregului neam românesc, a contribuit la rândul ei la păstrarea și perpetuarea ideii de unitate a poporului nostru. Ea a stat la temelia formării culturii noastre naționale.

Lasă un comentariu