LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Activitatea de la “Casa Iancului”, din data de 5.12.2018, a început cu o surpriză plăcută și anume: președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, filiala Mureș, domnul jur. IOAN BERȚA, ne-a prezentat-o pe eleva POPA CRISTINA, din clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale din Sântana de Mureș, însoțită fiind de profesoara de istorie POP VETURIA de la aceeași unitate școlară. Eleva în cauză ne-a citit o impresionantă și emoționantă “SCRISOARE CĂTRE ROMÂNIA” scrisă de ea acum, când încă se mai află sub impulsul trăirilor sale sincere în referire la măreția zilei Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, vis-a-vis de amarele realitățile actuale mult prea evidente din societatea românească.

Scrisoarea este un autentic document istoric, o analiză matură a unei realități crunte pe care o trăim acum, un strigăt de durere și o chemare disperată la unire venită din sufletul unui copil care, în curățenia lui sufletească, vede și simte, mai mult ca oamenii maturi, pericolul care ne pândește pe toți, ea identificând nu numai cauza și efectul, dar dând și soluția de urmat.

În partea a doua a activității, domnul prof. MIHAI MONOREAN ne-a prezentat discursul rostit acum 175 de ani de Mihail Kogălniceanu la “Academia Mihăileană” din Iași, cu ocazia deschiderii anului universitar și a cursului de istorie. Discursul său a fost atunci, în acele timpuri extreme de agitate, de instabile, de tulburi pentru nația română, un apel la trezirea noastră din letargia și indiferența păguboasă care măcina societatea și peste toate, dezunirea ei, situație identică cu cea de azi, îndemnurile din discursul de atunci fiind valabile și în zilele noastre. Spicuim câteva din aceste idei, cu speranța că poate vom învăța ceva din conținutul lor și vom și pune în practică cele învățate:

- o națiune apare doar atunci când avem o conștiință națională închegată în jurul unei idei naționale pe care o dorim a fi împlinită (ideea unirii de exemplu). Dacă ideea se diminuează, ori ea nu mai prezintă interes, suntem în pericol de a dispărea ca nație;

- conștiința națională e cea dintâi putere a unei națiuni, motorul și cheagul ei spiritual;

- istoria este, după Biblie, cartea de căpătâi a fiecărei nații, ea ne arată care au fost împărățiile trecute, virtuțile și pătimirile noastre, legând în acest fel generațiile între ele înspre neuitarea trecutului;

- doar iubirea de neam și de țară ne poate trece prin cumpenele istoriei, născând, prin jertfelnicia oamenilor vremii, eroi și modele de urmat;

- nu trebuie să fim neapărat buni moldoveni, buni transilvăneni, buni munteni, ci mai de grabă e mai de folos dacă vom fi buni români;

- ca și iubirea părinților, așa trebuie a fi și iubirea de neam și țară;

- istoria este un testament lăsat de străbuni nepoților pentru tălmăcire și povață, în ea omul de rând găsește clipe de satisfacție, ostașul îmbărbătare pentru luptele ce vor să vină, iar conducătorii pilde cum trebuiesc conduse noroadele.

Înțelepte și actuale îndemnuri rostite acum 175 de ani, idei care ar trebui să ne lumineze mințile acum, când suntem mai dezbinați și mai vulnerabili ca niciodată.

Clipa de poezie a fost susținută de prof. MIRCEA DORIN ISTRATE, dr. MARCOCI DORIAN și prof. IOAN MUNTEANU, care au citit din creațiile proprii.

Menționăm că la activitate au fost prezenți membrii societăților, asociațiilor, fundațiilor: “Avram Iancu”, “Vasile Netea”, “Romulus Guga”, “Cultul Eroilor”, “Papiu Ilarian”, cel al Pensionarilor târgumureșeni, semn că de la un timp “Casa Iancului” ne adună și ne unește tot mai mult în cuget și-n simțire.

 

Lasă un comentariu