CREIERELE COPIILOR CARE FOLOSESC INTERNETUL ÎN EXCES... ÎMBĂTRÂNESC

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Sănătate, citați de descopera.ro, au constatat că scoarța cerebrală a copiilor care folosesc în exces dispozitivele mobile se subțiază, ceea ce duce la un proces de îmbătrânire precoce.

“Studiul nostru se desfășoară în 21 de centre de cercetare din Statele Unite, prin monitorizarea creierelor a 4.500 de copii, cu vârste cuprinse între nouă și zece ani, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video și timpul petrecut pe internet au o anumită influență asupra dezvoltării lor.

Primele rezultate ale acestui studiu, realizat cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM), arată diferite urme în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete și jocuri video mai mult de șapte ore pe zi.

Examenul IRM a evidențiat o subțiere prematură a cortextului, scoarța cerebrală care analizează informațiile transmise creierului de cele cinci simțuri. Subțierea cortexului este considerată un proces de îmbătrânire. Încă nu se știe cu certitudine dacă acest proces este cauzat de timpul petrecut în fața ecranelor.

Smartphone-ul poate să genereze un efect de dependență, întrucât timpul petrecut în fața unui ecran stimulează sinteza de dopamină, hormonul plăcerii. Pentru a ajunge la aceste rezultate, am scanat creierele unor adolescenți, în timp ce aceștia își consultau paginile de Instagram.

În concluzie, există mai multe riscuri ca oamenii să acționeze impulsiv și să utilizeze rețelele de socializare într-o manieră compulsivă.

Pentru acest studiu, am cooptat în total 11.000 de copii, care vor fi monitorizați timp de mai mulți ani, pentru a studia impactul generat de timpul petrecut pe dispozitivele mobile asupra dezvoltării lor intelectuale și sociale și asupra sănătății lor.

Rezultatele finale ale acestei cercetări vor începe să fie publicate în prima parte a anului 2019”, precizează oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu