EVENIMENT ȘTIINȚIFIC ȘI CULTURAL

Distribuie pe:

La data de 16.12.2018, membrii Societății Culturale “Al. Papiu Ilarian” s-au întrunit la sediul acesteia, aflat în comuna cu același nume, având pe ordinea de zi: alegerea Biroului de conducere și Consiliului Director, lansarea volumului editat sub egida Academiei Române “100 de ani de drept în România” (un capitol făcând referire și la marele jurist, istoric, filolog Al. Papiu Ilarian), proiecte pentru anul viitor.

Domnul primar al comunei, VORO LEVENTE, a rostit un frumos cuvânt de bun venit invitaților la această activitate culturală pe care o susține și o sprijină de foarte mult timp, arătând apoi realizările comunei și dezvoltarea ei în ultimii 22 de ani, de când domnia sa este primar.

Într-adevăr, localitatea poate fi dată ca exemplu de cum conviețuirea interetnică dă roade atunci când primarul, administrația și cetățenii ei se preocupă, în principal, de bunul mers al comunei și nu de alte interese neimportante pentru ea.

Adunarea a ales apoi Biroul de conducere al societății, el fiind constituit din următoarele persoane: NICOLAE PLOEȘTEANU, președinte, PETRU NEMEȘ, FELIX HODOȘ, CONSTANTIN BOGOȘEL, CONSTANTIN FĂRCAȘ, membri, iar Consiliul Director a fost constituit din președinții ligilor, fundațiilor, asociațiilor, societăților culturale mureșene.

Aprecieri la volumul amintit au fost făcute de: Nicolae Ploeșteanu, Petru Nemeș, Felix Hodoș, Dimitrie Poptămaș, Ioan Berța, Ilarie Opriș, toți vorbitorii scoțând în evidență valoarea cărții pentru istoria culturii juridice românești și rolul lui Al. Papiu Ilarian în constituirea și dezvoltarea științei juridice pentru nația română.

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață și a 25 de ani de când se află în fruntea acestei prestigioase societăți culturale, profesorul PETRU NEMEȘ a fost felicitat călduros de primarul comunei, Voro Levente, care i-a oferit din partea Consiliului Comunal o “Diplomă de Onoare”, de prof. Dimitrie Poptămaș, care i-a oferit din partea Fundației “Vasile NETEA” o “Medalie Jubiliară”, de Ilarie Opriș, care i-a oferit brevetul și medalia “100 de ani de la Marea Unire” din partea Asociației Culturale “Sfântul Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș, iar cunoscuta pictoriță Mera Maria i-a oferit sărbătoritului o icoană deosebită din partea Asociației Artiștilor Plastici târgumureșeni.

Mircea Dorin Istrate a făcut un “Laudatio” celui sărbătorit și i-a oferit acestuia, din partea tuturor ligilor, asociațiilor, fundațiilor, societăților mureșene o “Diplomă de Gratitudine”.

Programul artistic a fost o încântare, el fiind deschis de elevii școlii din localitate, aceștia interpretând colinzi în limbile română și maghiară, foarte aplaudați de numerosul public prezent la manifestare.

A urmat apoi grupul de studenți colindători ai fundației “Tineri pentru tineri”, care a impresionat asistența în mod deosebit și care, la solicitarea acesteia, și-a prelungit programul de colinzi. În final, superbul cor al preoților din Protopopiatul Luduș, în frunte cu părintele protopop Voșloban, a susținut un autentic recital de colinzi, o adevărată mângâiere și un leac vindecător pentru sufletul nostru, întinat cu toate păcatele lumii.

Într-un decor autentic de iarnă, în preajma sfintei sărbători a nașterii Mântuitorului nostru, toți cei prezenți la această activitate de excepție, oferită de Societatea “Al. Papiu Ilarian”, au trăit o înălțătoare clipă de sfințenie, coborâtă peste noi spre a ne lumina și aminti că iertarea, împăcarea, unirea și peste toate sfânta credință, țin aici și aiurea liniștea și pacea sufletului și a vieții noastre celei de toate zilele.

 

Lasă un comentariu