PROFESOARĂ DE EXCEPȚIE, PENSIONARĂ, CINSTEȘTE CENTENARUL MARII UNIRI PRIN DONAȚII DE ZECI ȘI SUTE DE CĂRȚI ÎN TOATĂ ȚARA

Distribuie pe:

Istoria ne îndeamnă la fapte, împrejurări în care prestigioasa editură NAPOCANOVA din Cluj se evidențiază din nou, cu o nouă carte, “O PANORAMĂ A LUMII ÎN CARE AM TRĂIT”, format A4, 284 pagini, ediție îngrijită de doamna prof. VOICHIȚA PĂLĂCEAN VEREȘ, directoarea editurii. Autoarea cărții este prof. SINEFTA VASILE, născută în comuna Grebenișu de Câmpie (1940), jud. Mureș, dintr-o familie de buni gospodari cu zece copii, educată în spiritul sănătos al familiei ardelene, având la bază credința în Dumnezeu și principii morale de nezdruncinat. Din acest motiv, cartea domniei sale oglindește relația dintre destinul individual și destinul general, destinul unei generații ce a resimțit toate convulsiile cu care s-a confruntat Societatea românească după cel de-Al Doilea Război Mondial. Profesoara de limba și literatura română, vreme de aproape 40 de ani, în prezent pensionară, autoarea acestei cărți și-a desfășurat activitatea în liceele prestigioase din Cluj. Munca domniei sale fiind răsplătită cu medalia “MERITUL ȘTIINȚIFIC”, cu decret prezidențial și cu DIPLOMA DE EXCELENȚĂ “GHEORGHE LAZĂR”, emisă de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, ce i-a fost conferită pentru întreaga activitate după pensionare (2008). Umanista în concepție, romantică în spirit, realistă în ceea ce privește surprinderea timpurilor pe care le traversăm, profesoara Sinefta Vasile consideră că unicitatea unui neam este mărturisită și trebuie să fie mărturisită de reprezentanții săi, cei mai de seamă din diverse domenii ale artei, științei și culturii.

Iată, deci, o carte potrivită la locul potrivit, plămădită din adâncul respectului față de cuvântul scris trimis corect către cititori, căci pentru fiecare om există cel puțin o carte, în care își regăsește gândurile și despre care nu de puține ori spunem că ne-a schimbat viața. Când cărțile sunt scrise purtând în suflet respectul absolut față de Cuvântul trimis în lume, atunci lumea are nevoie de ele cât mai multe, și cât mai diverse cu putință, așa cum e lumea însăși, infinită în momentele sale și în ceea ce ne oferă să învățăm. Carte de cinci stele, frumoasă și înțeleaptă, monument de trăiri, emoție, filozofie, politică, educație, economie și arta știință, istorie și literatură, deopotrivă trecut, prezent și viitor stau mărturie gândirii umane, tot ceea ce ne-ar putea interesa de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până în zilele noastre. Impact extraordinar asupra minții mai multor generații, într-un fel o carte despre istoria neamului nostru, respectat și purtat prin lume cu cinste și neumbrit de cozi de topor, mândrii cu Eminescu, Creangă, Bacovia, Minulescu, Tonitza, Grigorescu și Luchian.

Această carte bogat ornamentată cu fotografii și ilustrate color, legendă vie, este structurată în două părți.

Prima parte conține șapte eseuri cu titluri sugestive: De la Octavian Goga la Emil Cioran, Familia și cei șapte ani de acasă, Un pământ numit România, Vinovați fără vină, La pragul casei părintești, Spre pragul Țării Romanești, Academia Vivat Profesores, Din nou la noi acasă.

A doua parte cuprinde alte zece eseuri la fel de inspirate: Opinii despre Cultura, Rolul educației în școala Ardeleană, Să ne cunoaștem istoria, Frumoasa Doamnă Limba Română, O călătorie imaginară în lumea cărților, Profesiunea presupune vocație, pasiune și răspundere contra unei direcții de astăzi în subcultură, Schimbarea la față a României.

Cea de a doua carte color a doamnei prof. Sinefta Vasile, intitulată “O ISTORIE DIDACTICĂ A LITERATURII ROMÂNE”, este dedicată școlii și manifestărilor culturale din Cluj-Napoca, destinul etno-folcloric și cultural național al poporului român din perspectiva propriei familii, pe durata întregului secol al XX-lea și până astăzi, este o carte de căpătâi pentru liceeni, pentru profesorii lor, dar și pentru cei care vor să-și împărtășească cunoștințele de literatură română, instrument indispensabil în pregătirea examenului de bacalaureat.

FABULOS! De bună voie și nesilită de nimeni, din inițiativă proprie și un foarte substanțial efort financiar, sprijinită îndeaproape de profesoara Voichița Vereș, doamna SINEFTA VASILE cinstește Centenarul Marii Uniri donându-și propriile cărți în toată țara, din profund patriotism și dragoste de România, INCREDIBIL, zeci și sute de cărți în toate județele! Cărți au plecat până acum către Inspectoratele Județene de Învățământ, licee, Fundația “Iustin Teculescu” din Covasna, Călărași, Vaslui, Harghita, Sălaj, Alba, Maramureș, Tulcea, Botoșani, ASTRA Blaj și ASTRA Năsăud, Liceul Tehnologic Timișoara, Liceul “Liviu Rebreanu” din Hida, Sălaj, Mureș. Aceste instituții au trimis editurii Napoca Nova scrisori elogioase de mulțumire gestului de înalt patriotism și mare noblețe de a li se trimite cărți de mare valoare de către această nemaipomenită doamnă patriotă, prin excelență și foarte bună româncă, parcă ruptă din RAI! Mai puțin generos ISJ Mureș, nu se știe de ce? Ignoranță, comoditate, dezinteres, sau toate la un loc (...) În continuare sunt pregătite colete pentru ISJ Vrancea, Sibiu, Brașov, urmând CERNĂUȚI și UCRAINA. Peste tot s-au trimis pachete prin curierat rapid, conținând câte 50 de exemplare.

Felicitări doamnei SINEFTA VASILE!

Felicitări doamnei VOICHIȚA VEREȘ, directoarea editurii Napoca Nova!

“Sărbători fericite!” și “La mulți ani!”

Lasă un comentariu