LA PAS, PE CĂRĂRI TRANSILVANE

Distribuie pe:

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Asociația Tășuleasa Social a inițiat proiectul Via Transilvanica - “drumul spre identitatea Transil-vaniei”. Este un traseu destinat exclusiv drumeților, inspirat din potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, unde astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau, explică autorii:

“Celor cărora le place să călătorească au colindat deja potecile țării. Știm, însă, că nu există în România un circuit care să ne încurajeze să îl parcurgem altfel decât cu mașina. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Drobeta-Turnu Severin - unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol - va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare”.

Primii 134 de kilometri din Via Transilvanica, aflați pe teritoriul județului Bistrița Năsăud, au fost inaugurați anul trecut și au fost omologați, acum câteva zile, de Ministerul Turismului, ca traseu turistic, primul de acest gen din țară. Drumul va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara; Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Traseul va fi marcat cu elemente de identificare specifice, care să permită buna orientare a drumeților, și va putea fi parcurs în mai multe săptămâni, în totalitate, sau, parțial - în câteva zile, “după puterea și dorința călătorilor”, urmând ca aceștia să beneficieze de informații istorice și culturale despre zonele geografice cuprinse în proiect.

“Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi, ca națiune”, mai precizează inițiatorii. 

Lasă un comentariu