ALTE POLITICI CRIMINALE DE MAGHIARIZARE FORȚATĂ (XXXII) APOGEUL CRIMELOR HUNGARSTE - 1940-1944

Distribuie pe:

* În județul Sălaj, care a primit cel dintâi valul hunilor răzbunători, pomanagii ai bacșișului de la Viena, s-au săvârșit: 436 crime bestiale; 235 schingiuiri; 602 bătăi cumplite, organizate; 978 arestări; 9 profanări; 22 devastări organizate; 91 devastări săvârșite individual. Toate acestea cu contribuția părinților și rudelor udemeriștilor de astăzi, ieri torționari comuniști, atunci criminali horthyști sadici.

* În județul Someș: 38 crime bestiale, 34 schingiuiri; 329 bătăi cumplite; 1.223 arestări; 5 profanări; 2 devastări organizate; 17 devastări săvârșite individual. Cu contribuția localnicilor unguri din organizațiile paramilitare și teroriste pe care udemeriștii de astăzi le-au reanimat și care așteaptă momentul unei noi și nesfârșite nopți a Sfântului Bartolomeu.

* În județul Bihor, județ al hungarismului din epoca 1867-1919: 151 crime bestiale; 203 schingiuiri; 951 bătăi sălbatice; 2.593 arestări; 7 profanări; 5 devastări organizate; 21 devastări făcute de bestii cu chip hungaroid.

* În județul Satu-Mare: 28 asasinate; 164 schingiuiri, 451 bătăi sălbatice; 1.157 arestări; 14 profanări; 11 devastări organizate; 8 devastări horthysto-comunisto-udemeriste, adică părinți și rubedenii ale autonomiștilor de astăzi.

* În județul Cluj: 174 crime bestiale; 216 schingiuiri; 701 bătăi sălbatice; 6.369 arestări; 12 profanări; 7 devastări colective; 93 devastări făcute de bravii minoritari care se ocoșesc prin toate comițiile și comitetele de pe mapamond, ba amenințând, ba spurcând, ba milogindu-se. Același statut pentru județele Trei Scaune, Ciuc, Năsăud, Odorhei, Maramureș.

* Se adaugă: schingiuirile în masă, la Belini, 22; la Poiana Sărată, 14 (jud. Trei Scaune), 20 la Miercurea Nirajului - Mureș; 13 la Carei, 37 la Gosniciul de Jos, 22 la Horea, 25 la Ianculești, 29 la Morca, 33 la Scărișoara Nouă; 11 la Zalău - toate numai în jud. Sălaj; apoi bătăile în masă: 56 numai la Diosig, 165 la Oradea, 334 la Mihai Bravu, jud. Bihor, ca să nu încarc conștiințele ungurimii din Mureș, Trei Scaune, Sălaj, Someș, Ciuc, unde la Gheorghieni s-au înscris spre necinstea lor veșnică 223 de bătăi în masă; Năsăud, Cluj și Satu Mare. Dărâmări de biserici românești: în Mureș la Rinet, în Trei Scaune la Boroșneul Mare, Căpeni, Camandia, Zagon; în Ciuc la Borsec și Ditrău; la Odorhei în Aldea, Biborțeni, Crăciunel, Mărghiș, Merești, Ocland, Racoșul de Sus; în Maramureș la Bistra... Ce diferență între hoardele hungariste dezlănțuite în 1940 și hoardele ungurești din secolul al X-lea? Unde este rolul civilizator al ungurilor? Care este blazonul lor de cultură?... Acestui șir de netrebnicii li se adaugă satele românești devastate: în județul Trei Scaune, Covasna, unde au fost devastate 80 de case românești: Lunca Ozunului, Valea Mare, Ozun, Zăbala, Zagon; în Sălaj: Horea, Istrău, Ianculești, Ip, Lucăceni, Marba Nouă, Scărișoara Nouă, Trâznea; în Ciuc: Tulgheș, Frumoasa, Bicazul Ardelean; în Cluj: Mănăștur, Baciu, Chiunteni, Cojocna, Florești; în Bihor: Diosig, Iosia-Colonie, Mihai Bravu, Sălard, Salonta-Colonie, Sohodol-Lazuri; în Satu-Mare: Gelu, Istrău, Lazuri, Lucăceni, Principele Mihai, Colonel Paulian.

* La toate crimele, samavolniciile și holocaustul împotriva populației românești din teritoriul cedat au participat conform unui plan comun de exterminare: Armata Regală Ungară, prin unități și subunități dislocate în teritoriu, coordonate de Biroul 2 al Marelui Stat-Major; Magyar Királyi Rendörség - Poliția regală maghiară, instalată în toate capitalele de județ și în orașele de subordonare județeană; secția specială din Căpitănatul general al poliției, Közbiztonsági Osztály sau secția siguranței publice; corpul detectivilor și serviciului de apărare a statului - Államrendeszeti Osztály. Tot acest eșafodaj al terorii a fost sprijinit activ de organizațiile paramilitare și teroriste încadrate cu unguri localnici și de informatorii alcătuiți din preoți catolici, unitarieni, protestanți, din învățătorimea ungurească, funcționărimea și elementele declasate ale societății.

(Va urma)

 

Lasă un comentariu