SIGHIȘOARA - DOUĂ DECENII, ÎN SLUJBA CELOR AFLAȚI ÎN NEVOI...

Distribuie pe:

Fundația “Veritas Sighișoara”, care se autodefinește drept o organizație creștin-ecumenică ce urmărește producerea unor schimbări pozitive în viața sighișorenilor aflați în nevoi, marchează 20 de ani de activitate, constând în servicii aduse comunității și persoanelor marginalizate, prin programe educaționale și prin schimburi interculturale.

Din cele peste 20.000 de persoane cu dizabilități din județul Mureș (din care jumătate sunt femei), 640 trăiesc în Sighișoara, bucurându-se de sprijinul Fundației “Veritas”, care, în toată această perioadă, s-a dovedit a fi un partener constant și loial al Serviciului public de asistență socială din cadrul municipalității.

Serviciile oferite se adresează preșcolarilor, copiilor, adolescenților, persoanelor în vârstă, persoanelor cu nevoi speciale și persoanelor ce suferă de pe urma violenței domestice. În cei 20 de ani de activitate a programului pentru persoanele cu dizabilități,  beneficiarii asistenței au participat la cluburi tematice, drumeții, excursii, picnicuri, tabere, serbări, carnavaluri, scenete și târguri cu obiecte confecționate de ei. În cadrul serviciului dedicat persoanelor cu nevoi speciale sunt asistate 35 de persoane, din care pentru 15 persoane se oferă un prânz cald de 4 ori pe săptămână, ore de gimnastică, curs de ceramică, activități recreative și de socializare, curs de limba engleză, educație religioasă și asistență spirituală, iar familiilor beneficiarilor li se oferă asistență socială, consiliere / educație parentală și activități de suport.

Doamna Emese Kiss, asistent social, prezintă o sinteză a ceea ce a însemnat, pentru fundație, activitatea din acești 20 de ani și ce își propune pentru viitor: “Calitatea vieții asistaților noștri s-a îmbunătățit datorită activităților pe care le-am desfășurat și a faptului că au avut ocazia să socializeze. Au fost, astfel, scoși din izolare, au învățat diferite deprinderi de viață independentă, anumite abilități practice. Ei se simt la Veritas ca într-o familie, iar în cele 5 ore în care sunt la program, rudele lor au parte de un respiro. Pentru viitor mizăm pe îmbunătățirea serviciilor, prin convergența lor cu serviciile oferite de Primărie, pe sensibilizarea comunității și pe creșterea gradului de acceptare. În acest sens, avem în derulare proiectul MAINSTREAM Sighișoara - investiție europeană pentru incluziunea socială, ce are termen de finalizare Iulie 2020. Este vorba de un proiect comun, în care mai sunt implicați Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi Cluj- Napoca, Primăria Sighișoara și Școala Generală Miron Neagu. Răspundem, astfel, provocărilor ce țin de finanțări europene, nivel ridicat al birocrației și colaborarea cu autoritățile publice locale, care vor transpune rezultatele finale în viitoarea strategie de dezvoltare a orașului.”

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în România trăiesc peste 800.000 de persoane cu dizabilități (aproape 4% din totalul populației), dintre care 36% au o formă gravă, iar 70% sunt persoane adulte cu vârsta de peste 50 de ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială estimează că, la nivel global, peste un miliard de persoane (14% din totalul populației planetei) trăiesc cu o formă de dizabilitate. (surse - sighisoara.org, veritas.ro) Sursa foto: veritas.ro

Lasă un comentariu