BISERICA “SFÂNTUL NICOLAE” DIN BACĂU - ARHIPLINĂ LA PRIMA LITURGHIE ÎN LIMBA MAGHIARĂ

Distribuie pe:

Episcopia Romano-Catolică de Iași și-a dat acordul pentru oficierea a câte unei slujbe în limba maghiară în fiecare lună, la biserica parohială “Sfântul Nicolae” din Bacău. De la 1884 încoace - de când există Dieceza de Iași - este pentru prima oară când pe teritoriul diecezei vor avea loc, prin decizia conducerii acesteia și în mod regulat, liturghii în limba maghiară, după ce, de la căderea comunismului toate cererile în acest sens ale ceangăilor maghiari din Moldova au fost respinse, informează MTI.

Etnograful Tinca Nistor, responsabil pentru probleme de religie în cadrul Asociației Ceangăilor Maghiari din Moldova, a relatat că duminică, 27 ianuarie, în biserică a fost o adevărată atmosferă de sărbătoare, lucru accentuat și de faptul că din mai multe așezări locuite de ceangăi unguri, credincioșii au sosit în grupuri organizate, îmbrăcați în costumele lor tradiționale.

În cele opt județe ale Moldovei care aparțin de Episcopia Romano-Catolică de Iași trăiesc - conform datelor disponibile pe pagina de internet a episcopiei - peste 200.000 de credincioși romano-catolici. Cercetătorii maghiari estimează că numărul catolicilor moldoveni care vorbesc unul dintre dialectele limbii maghiare se ridică la 30-40 de mii, potrivit sursei citate.

 

Nota redacției:

Amintim că în decursul acestor ani, moldovenii de religie romano-catolică care locuiesc în Târgu-Mureș, au făcut nenumărate demersuri la mai-marii bisericii maghiare pentru o slujbă în limba română. Au fost refuzați de fiecare dată, motivul invocat fiind mereu acela de “a nu tulbura apele”. (IOAN CISMAȘ)

Lasă un comentariu