PROGRAMELE MADR PENTRU 2019 - CONTINUAREA PLĂȚILOR REALIZATE DE APIA

Distribuie pe:

Ministrul Petre DAEA a convocat, recent, o videoconferință cu directorii direcțiilor agricole județene (DAJ) din întreaga țară, alături de care s-au aflat și directorii structurilor județene din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Au participat secretarul de stat Daniel Dumitru BOTĂNOIU și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian PINTEA. În deschiderea videoconferinței, ministrul Petre DAEA a reamintit că principalul obiectiv îl reprezintă continuarea plăților realizate de către APIA, astfel încât, până la 31 martie 2019 toți fermierii să își primească banii cuveniți. În același context, ministrul a subliniat că este foarte importantă pregătirea pentru demararea campaniei 2019 de primire a cererilor de plată, începând cu data de 1 martie.

Continuă Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate

Ministrul Agriculturii a reiterat programele MADR demarate în anul 2017 care vor continua - Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate cu o alocare de 3.000 euro pe legumicultor într-un an, ce a debutat în anul 2017, dar a continuat și în 2018 și se va derula și în 2019.

Valorificarea producției de lână

În ceea ce privește programul de susținere a crescătorilor de ovine cu un leu pe kilogramul de lână pentru comercializarea acestui produs, program început de asemenea în 2017, ministrul i-a încurajat pe reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din teritoriu să îi informeze pe fermieri despre avantajele pe care le pot obține prin valorificarea producției de lână.

Susținerea crescătorilor de porci

Referitor la schema de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc, ministrul Petre Daea a transmis structurilor din teritoriu să se mobilizeze pentru derularea în bune condiții și în acest an a schemei.

Fonduri europene pentru finanțarea unor abatoare mobile

De asemenea, ministrul a precizat că grupurile de producători, crescătorii de animale sau cooperativele pot obține fonduri europene pentru finanțarea unor abatoare mobile prin intermediul Submăsurii 4.2 “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În acest sens, potențialii beneficiari pot depune proiecte privind achiziția și înființarea de abatoare mobile până la data de 31 ianuarie 2019.

Încurajată asocierea în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații

Având în vedere că în sectorul de irigații a crescut interesul fermierilor în asocierea în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), ministrul a încurajat constituirea fermierilor în astfel de organizații. În egală măsură, ministrul a vorbit despre continuarea punerii în funcțiune și în anul 2019 a sistemelor de irigații, alt obiectiv prioritar al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Susținere a producției de usturoi cu 1.000 euro/hectar

În cadrul videoconferinței, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a prezentat și noul program de activități pregătit pentru anul acesta. Astfel, în 2019 va debuta programul de susținere a producției de usturoi cu 1.000 euro/hectar. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor primi acest sprijin se numără: să aibă atestat de producător, să comunice direcțiilor agricole județene rezultatele recoltei și să valorifice producția. Cererile vor trebui depuse la DAJ până la data de 15 mai de către fermierii care cultivă minim 3.000 mp și valorifică 5 tone pe hectar, informează MADR.

Lasă un comentariu