FEMEILE CU AVC, RISC DUBLU DE DEPRESIE COMPARATIV CU BĂRBAȚII

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Regală din Londra, citați de descopera.ro, susțin că femeile prezintă un risc de două ori mai mare în comparație cu bărbații de a suferi de depresie severă după un accident vascular cerebral (AVC).

“Simptomele de depresie sunt des întâlnite în urma unui accident vascular cerebral și este cunoscut faptul că acestea au consecințe pe termen lung, precum creșterea perioadei de recuperare, reducerea calității vieții și un risc mai mare de deces prematur.

În cadrul studiului nostru, am monitorizat simptomele de depresie manifestate de 2.313 persoane (1.275 de bărbați și 1.038 de femei). Toți pacienții incluși în cercetare suferiseră un prim accident vascular cerebral între anii 1998 și 2016 și au fost monitorizați până în iulie 2017.

Rezultatele studiului au demonstrat că peste 10% dintre bărbați prezintă simptome severe pe termen lung, iar 20% dintre femei manifestă simptome severe sau foarte severe, persistente. Deci, simptomele severe la femei au fost duble față de cele la bărbați. Simptomele moderate în cazul bărbaților s-au înrăutățit de-a lungul timpului, iar semnele de depresie din ce în ce mai severe au fost asociate cu o creștere a ratei de mortalitate.

Deși nu putem spune cu exactitate de ce depresia este mai des întâlnită la femei decât la bărbați, de vină ar putea fi faptul că, în cazul lor, imaginea de sine și sentimentul propriei valori sunt mult mai influențate de relațiile sociale, ceea ce le face mai sensibile la provocările reprezentate de menținerea acestora. Totodată, femeile trăiesc mai mult, sunt mai expuse la singurătate, la deteriorarea stării de sănătate și la pierderea sprijinului, toate acestea putând duce la depresie.

Ceea ce se întâlnește la ambele sexe este scăderea dramatică a șanselor de supraviețuire pe măsură ce simptomele de depresie se accentuează. Prin urmare, considerăm că, prin monitorizarea simptomelor de depresie la supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale și prin acționarea în consecință, medicii ar putea oferi o mai bună îngrijire pe termen lung.

Doar în Marea Britanie sunt înregistrate anual peste 100.000 de accidente vasculare cerebrale. În această țară trăiesc în prezent peste 1,2 milioane de persoane care au suferit un accident vascular cerebral”, afirmă oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu