TRIST: ÎN FIECARE ZI, 140 DE ROMÂNI MOR DE CANCER!

Distribuie pe:

Luni, 4 februarie, a fost dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, ocazie cu care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat un nou semnal de alarmă și a cerut autorităților rezolvarea multiplelor probleme din sfera oncologiei, cum ar fi un plan național de oncologie.

Colegiul Medicilor din România susține că, din cauza deficiențelor sistemului de sănătate, în țara noastră, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalității din țările Uniunii Europene.

Numărul insuficient de medici, subfinanțarea programului de oncologie și politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la această realitate.

Se impune, imperativ, registrul național de oncologie

“Pentru că în oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici măcar un program de chimioterapie, este necesar un plan național de oncologie, care să cuprindă în mod real tot ceea ce trebuie să se întâmple de la prevenție până la îngrijirea paliativă.

Elementele de bază pe care orice plan pentru cancer ar trebui să le aibă sunt existența programelor de screening, accesul la investigații, terapii inovatoare și testări genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice (care lipsesc în România!) și dezvoltarea paliației, atât de necesară pacienților.

De asemenea, se impune imperativ registrul național de oncologie, ca parte componentă a planului național de oncologie. Realizarea unui plan național de cancer complet și coerent, corect finanțat, va avea ca rezultat identificarea bolii în stadii incipiente, curabile”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), citat de mediafax.ro.

Anul trecut, 83.461 de noi cazuri de cancer în România

Conform ultimelor date Globocan 2018, în anul 2018, în România, numărul cazurilor nou depistate de cancer s-a ridicat la 83.461, în condițiile în care 50.902 români își pierd viața din cauza cancerului.

Sunt cifre alarmante și multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, dacă ar exista o strategie corespunzătoare pentru combaterea acestei afecțiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj și Timișoara. Îngrijorător este și faptul că România nu deține un registru național de cancer și, prin urmare, se estimează că numărul total ar fi mult mai mare.

“În anul 2018, folosind datele Registrului Regional din Cluj-Napoca și pe cele ale Registrului Regional Timișoara, extrapolate la cele ale țărilor vecine, arată că în România, la o populație de 19.580.628 de locuitori, au fost înregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer și 50.902 decese prin cancer (ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii).

În ceea ce privește incidența pentru ambele sexe, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostată, de vezică urinară și cel gastric. Dacă ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) și ovarian”, afirmă prof. dr. Dana Lucia Stănculeanu, președintele al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR).

Depistarea precoce a cancerului, legată de creșterea nivelului de educație

“Toate aceste date atestă nevoia acută de măsuri preventive, care să pornească de la primul nivel de prevenție până la prevenția terțiară. Întărirea măsurilor de prevenție ar putea duce la scăderea mortalității și a costurilor în tratamentul cancerului.

Este adevărat că numărul medicilor oncologi în România a crescut, la fel ca și modalitățile terapeutice moderne, dar ele sunt încă insuficient repartizate la nivelul țării ca să putem discuta de tratament uniform în toată țara. Creșterea nivelului de educație al populației ar permite obținerea unor rezultate mai bune în depistarea precoce, dar și în scăderea costurilor referitoare la tratament.

În ultimii ani, a crescut accesul pacienților la terapiile noi, moderne, prin rambursarea (decontarea) acestora. Creșterea eforturilor întregii societăți privind abordarea cancerului vor permite scăderea mortalității prin cancer și creșterea ratei de curabilitate”, mai afirmă președintele SNOMR.

 

Lasă un comentariu