NOUĂ ARGUMENTE PENTRU REABILITAREA CENTRULUI MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Este anormal să crezi că centrul unui oraș se amenajează prin intrigi politice și nu prin soluții arhitecturale. Cred că e mult mai bine să respiri aerul produs de copacii pe care îi vom planta în Piața Trandafirilor, decât aerul produs de politicienii care se opun proiectului. O mașină nu poate fi parcată pe un discurs de politician, dar va putea fi parcată într-un spațiu modern amenajat în Centrul Orașului. La Budapesta, Oradea și Cluj de ce s-au putut face lucrări de reabilitare a Centrului Istoric și la Târgu Mureș nu? Răspunsul căutați-l în acțiunile acestor lideri iresponsabili. (afirmație a unuia dintre arhitecții participanți la Reabilitarea Centrului Municipiului Târgu-Mureș care, în urma amenințărilor, nu își dezvăluie identitatea).

Vine campania electorală. Din nou, se pune la cale un plan de blocare a proiectelor Primăriei: achiziția de autobuze, reabilitarea străzilor, a parcurilor, a școlilor, izolarea blocurilor. Primul proiect ce se vrea blocat este cel de REABILITARE a Centrului Municipiului Târgu-Mureș, prin blocarea parcajului/pasajului subteran, parte a proiectului de REABILITARE. În acest context, vă rugăm respectuos să citiți cu bună credință toate argumentele Primăriei în această problemă:

1 - Răspunzând solicitărilor legate de aspectul Centrului Orașului, Primăria Târgu-Mureș a decis ca această problemă să fie soluționată printr-un CONCURS. La fel ca și la Oradea, Cluj, Alba Iulia, cetățenii își doreau, după 50 de ani, un proiect de REABILITARE a Centrului. Astfel, ÎMPREUNĂ cu CONSILIUL LOCAL s-a organizat acest CONCURS! Concluzie: este o procedură LEGALĂ, TRANSPARENTĂ, INCONTESTABILĂ!

2 - Oportunitatea REABILITĂRII de suprafață a CENTRULUI a fost decisă de Consiliul local Târgu-Mureș, prin HCL nr. 161/2018 și HCL nr. 166/2018. Concluzie a) proiectul a fost aprobat în UNANIMITATE de Consiliul local. Concluzie b) construcția parcajului/pasajului subteran a fost decisă în urmă cu 16 ani de Consiliul local, dar a fost blocată sistematic. Cum este logic, proiectul de reabilitare supraterană este legat de proiectul subteran de parcaj/pasaj.

3 - Atenție! Juriul concursului nu a fost unul format din angajați ai Primăriei. Pentru a evita orice discuție, din juriul concursului au făcut parte câteva dintre cele mai competente personalități din domeniu: președintele Uniunii Arhitecților din România, arh. Ileana Tureanu, conf. univ. dr. arh. Liviu Ianăși de la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” București, arh. Attila Kim - Comisarul României la Bienala de la Veneția, arh. Gheorghe Pătrașcu, consilier al ministrului Culturii, conf. dr. arh. Cerasella CRĂCIUN de la Universitatea “Ion Mincu” București etc. Concluzie: Din păcate, la noi, politicienii au blocat întotdeauna opinia specialiștilor. Blocarea oricărei inițiative pozitive este diagnosticul bolii de care suferă Târgu-Mureșul în ultimii ani.

4 - La CONCURS au participat 8 proiecte și acesta a fost câștigat de echipa de tineri arhitecți și specialiști târgumureșeni: Noemi Melitta Hegedus, Emese Kassay, Endre Klosz, Loránt Kovács, Zsuzsa Kincso Patka, Biborka Petelei-Ambrus, Zsuzsa Popa, Reimond Gyõrgy Simpf, Izabella Maria Szakács și Marius Robert Tăslăvan. Concluzie: 10 tineri specialiști târgumureșeni (cu studii la Târgu-Mureș, București și Budapesta), care au dat tot ce se poate mai bun din ei. Cine și de ce dorește compromiterea muncii lor? Din păcate, o parte din tinerii arhitecți participanți la proiect au fost amenințați și li s-a cerut să nu își sprijine propriul proiect.

5 - Soluția aleasă desființează un sens de circulație, dublează numărul locurilor de parcare, se scoate traficul poluant din Centru (circulația trecând în subteran prin cele două intrări și ieșiri ale parcajului/pasajului), crește spațiul pietonal, crește cu peste 25% spațiul verde și numărul copacilor, se reconfigurează peisajul arhitectonic al orașului, întreg Centrul devine mai luminos. Concluzie: Toate acestea au fost cerute de politrucii care acum blochează acest proiect. Aici se vede că este rea voință; politrucii cer, iar când primesc ce au cerut, blochează!

6 - S-a afirmat că ar fi trebuit să se găsească o soluție de parcare etajată lângă Palatul Culturii, sau în spatele Teatrului Național Târgu-Mureș, ori în spatele Mureș Mall (așa-numita “groapă” de lângă Pocloș), sau prin acoperirea pârâului Pocloș. Concluzie: Proiectul din spatele Palatului Culturii a fost blocat tocmai de cei care și astăzi blochează noul demers. În spatele Teatrului Național, 40% din terenuri au fost retrocedate în justiție unor persoane private, ieșind din proprietatea Primăriei. La fel în cazul Mureș Mall (așa-numita “groapă” de lângă Pocloș) vorbim de un teren privat. Este suspect cum se dorește blocarea proiectului de parcare subterană în speranța ca cei din Consiliului local să decidă în viitor cumpărarea la prețuri speculative (!) a acestor terenurilor private, existând interese imobiliare personale (!) sau prin interpuși în aceste zone. În cazul acoperirii pârâului Pocloș, din motive necunoscute, Administrația Națională ,,Apele Române” nu dorește să predea orașului dreptul de administrare a celor două canale din oraș - Turbina și Pocloș, deci nu sunt ale Primăriei!

7 - La Cluj-Napoca se va construi, identic, o parcare SUBTERANĂ cu terenuri de sport deasupra, Clujul fiind un oraș atestat de pe vremea Greciei Antice - menționat de Claudius Ptolemeu. Tot ce se dorește a fi construit la Târgu-Mureș se blochează din cauza “vestigiilor”? La fel, în Budapesta, în centrul capitalei ungare, există peste 10 parcări subterane, construite sub monumente de importanță națională (!). Concluzie: la Târgu-Mureș, politrucii inventează orice pentru blocarea orașului, aceștia lăsând în urma lor doar blocaje, conflicte, scandaluri.

8 - La urma urmelor, și aici este vorba de BANI! Afirmațiile domnului Soós Zoltán (director al Muzeului Județean Mureș) referitoare la “vestigiile” din zonă, ne fac să credem că toate aceste blocaje sunt un șantaj din partea Muzeului Județean pentru ca banii alocați de Primărie pentru procesul de descărcare de sarcină arheologică să fie cât mai mulți! Concluzie: Muzeul Județean vrea să încaseze cât mai mulți bani de la Primăria Târgu-Mureș și de la cetățenii orașului.

P.S. Nu se întreabă nimeni unde sunt: Noul Spital Regional mult promis, ștrandul acoperit “1 Mai” pentru care Primăria a dat toate autorizațiile cerute, centura Corunca - Livezeni - Sângeorgiu de Mureș, Sala Polivalentă ajunsă aproape în faliment (singura din ROMÂNIA ce nu a revenit orașului și sportivilor din Târgu-Mureș - nu uitați de sportivii târgumureșeni care în 2013 protestau împotriva blocării transferului Sălii Polivalente spre administrarea orașului). Unde s-a ajuns acum? Sportivii, în continuare, trebuie să plătească chirie pentru a face sport, iar Ministerul Tineretului și Sportului aproape că nu mai poate plăti salariile angajaților !

Mai mult, Platoul Cornești se pregătește a fi închis, pista de alergare se urmărește a fi distrusă, zonele de agrement pentru copii se doresc a fi demontate, chiar Grădina Zoologică se dorește a fi închisă parțial! Urmează apoi blocarea Complexului “Week-End”, blocarea achiziției de autobuze noi, blocarea reabilitării de blocuri, școli renovate, parcuri modernizate, străzi și alei asfaltate. Se vede clar, acum, cine trăiește din scandal și pălăvrăgeală politică și cine construiește în beneficiul cetățenilor.

Am încredere în CETĂȚENI!

Lasă un comentariu