TEHNICĂ REVOLUȚIONARĂ CU ULTRASUNETE PENTRU LICHEFIEREA TUMORILOR CANCEROASE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Washington, citați de descopera.ro, susțin că au realizat o tehnică bazată pe ultrasunete, care lichefiază tumorile canceroase, fără utilizarea chimioterapiei sau a radiațiilor electromagnetice.

Totodată, această tehnică ar putea permite regenerarea completă a țesuturilor sau a organelor deteriorate.

„Tehnica în cauză, cunoscută sub numele de histotripsie, utilizează ultrasunete pentru a distruge mecanic țesuturile canceroase sau alte țesuturi vizate. Aceasta este o deviere de la terapia tradițională cu ultrasunete, care distruge țesuturile folosind căldură. În histotripsie, vibrațiile induse de ultrasunete duc la producerea de bule formate din gazele dizolvate. Dacă vibrația continuă la o intensitate ridicată, bulele se descompun în cele din urmă, eliberând un val de șoc care poate lichefia complet celulele. O serie a acestor colapsuri poate distruge o porțiune vastă de țesut, cum ar fi o tumoare. Accelerarea procesului se face prin injectarea microbulelor în țesut înainte de procedură.

Cercetarea a arătat că histotripsia poate lichefia în totalitate tumorile, făcând acest lucru cu o precizie remarcabilă și cu un impact minim asupra țesuturilor sănătoase din jur.

Până în prezent, au fost dezvoltate trei forme de histotripsie. Metoda originală utilizează impulsuri de intensitate ridicată, între 2 și 20 de microsecunde. Recent, am dezvoltat o formă cu o intensitate și mai mare, care utilizează impulsuri de 0,1 până la 2 microsecunde.

Cea de-a treia formă experimentată combină vibrația și căldura pentru a produce același efect ca metoda originală.

Principalul avantaj al acestei tehnici este că necesită mult mai puțină energie și poate fi produsă mai ușor prin adaptarea tehnologiei existente. Deși ne așteptam ca odată ce tumoarea era lichefiată, corpul să îndepărteze toate urmele precum deșeurile celulare, spre surprinderea noastră am descoperit că tumorile au fost complet distruse.

În unele dintre experimente, o parte din țesutul stromatic a fost lăsat în urmă. Structura care a supraviețuit, cunoscută sub numele de matrice extracelulară, este rețeaua fibroasă utilizată de celule pentru a-și ghida creșterea. O matrice extracelulară intactă ar putea fi teoretic însămânțată cu celule stem, permițând regenerarea țesuturilor noi și sănătoase.

Metodele utilizate în prezent sunt pentru a distruge celulele afectează și țesuturile și fibrele din jur. De asemenea, durează mult mai mult decât histotripsia.

Noua tehnică ar putea fi utilizată chiar și pentru a crea matrice extracelulare în părți ale corpului care au suferit daune cu mai mult timp în urmă. S-ar putea implanta matricea extracelulară, iar corpul va înmulți țesuturile, dacă este vorba doar de o mică bucată de țesut care trebuie înlocuită. Vindecarea ar fi mai ușoară astfel, corpul recunoscând acest țesut ca fiind un țesut normal", afirmă oamenii de știință americani.

 

 

Lasă un comentariu