BISERICA, TRADIȚIILE ȘI OBICEIURILE SATULUI TRANSILVĂNEAN, REPERE DE SUFLET ÎN VIAȚA MUNICIPIULUI TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

Duminică, 10 martie a.c., prin organizarea Parohiei Ortodoxe Târnăveni II, a Bisericii “SFÂNTA TREIME” și a Casei de Cultură “Mihai Eminescu” din Târnăveni, cu sprijinul, îndrumarea și reprezentarea preotului IERNUȚAN ALIN, a avut loc o importantă acțiune cu caracter religios - cultural - filantropic, interesantă și de mare frumusețe. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul PROIECTULUI EDUCAȚIONAL, Concursul Național Catehetic “HRISTOS: SUFLETUL SATULUI MEU”, propus și promovat de Patriarhia Română. Această acțiune, foarte bine concepută și organizată, a avut loc cu ocazia promovării, în AN comemorativ al patriarhilor NICODIM MUNTEANU și IUSTIN MOISESCU, a afirmării rolului bisericii în viața comunității. Comunicarea și exprimarea artistică, cultivarea spiritului etic-creștinesc, civic și filantropic, creșterea potențialului socio-cultural, precum și promovarea și perpetuarea valorilor tradiționale religioase sub deviza “Aducerea satului la oraș”, prin implicarea comunității.

Și-au dat concursul Parohia Ortodoxă Târnăveni II, Ansamblul folcloric “Junii Târnavei”, Școala Gimnazială “Avram Iancu” și Grădinița cu program prelungit nr. 4 Târnăveni. În cadrul acestei acțiuni, copilașii de la Grădiniță nr. 4, conduși de doamnele educatoare Antal Luciana și Jeleru Maria, au oferit, din talentul și gingășia inimilor de copii, cântece, poezii și o floare pentru toate mamele creștine. În continuare, s-a derulat Festivalul de cântece și jocuri tradiționale de pe Târnave, de către prestigiosul Ansamblu “JUNII TÂRNAVEI”, program coordonat de instructorii Otilia și Vasile Trâmbițaș, în care au fost cuprinse momente artistice prezentate de elevele de la Școala Gimnazială “Avram Iancu”, reprezentată de directoarea, profesoara Istrate Mihaela, mediatizându-se imaginea bisericii, tradițiile și obiceiurile satului transilvan, în municipiul de pe Târnava Mică. O parte dintre copiii participanți la acest proiect și programele artistice, spre lauda lor, desfășoară săptămânal activități extrașcolare, îmbinate cu cateheză, la Centrul Cultural “Victoria”, sub îndrumarea aceluiași preot IERNUȚAN ALIN.

Proiectul în desfășurare are caracter profund filantropic. Resursele donate “din suflet pentru suflet”, prin implicarea comunității locale, vor fi folosite pentru a aduce un zâmbet pe fețele copiilor abandonați de la Spitalul Municipal “Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, secția PEDIATRIE. Parohia Ortodoxă Târnăveni II continuă activitatea filantropică pentru copiii abandonați, începută în postul Crăciunului, cu această activitate realizată în duminica dinaintea sfintelor Paști.

Activitățile proiectului se înscriu la două secțiuni ale Concursului Național Catehetic “Hristos: Sufletul Satului Meu”, respectiv secțiunea literară și secțiunea artistică.

Cu acest prilej, la Casa de Cultură “Mihai Eminescu” a fost realizată expoziția de costume populare transilvane, obiecte de muzeu specifice Transilvaniei: război de țesut, obiecte de mobilier, de bucătărie și altele, puse la dispoziția cetățenilor orașului și nu numai.

Prin acest proiect religios de mare importanță socială, neîndoielnic se stimulează creativitatea elevilor, încrederea în capacitățile personale, socializarea, sensibilizarea față de persoanele defavorizate, desfășurarea de activități în parteneriat biserică-școală, familie, cunoașterea valorilor sacre ale neamului: biserica, tradițiile și credința strămoșească, impactul de sensibilizare al comunității atât cu privire la frumusețea satului românesc, în trecut și prezent, cât și tradiția și portul popular, unitatea de credință și neam, sensibilizarea oamenilor în legătură cu semenii noștri, care au nevoie de sprijin moral și material. Proiectul, atât de cuprinzător, este mediatizat în satele din apropierea Târnăveniului, prin invitarea reprezentanților bisericilor la activitățile de binefacere, educație și sprijin pentru copiii cu dizabilități.

Felicitări organizatorilor și celor implicați în această acțiune social-educativă, mai mult ca oricând necesară.

Lasă un comentariu