China: Detectivii de animale, o meserie tot mai populară

Distribuie pe:

Cu o înfățișare care nu amintește deloc de tradiționalul anti-erou din romanele polițiste clasice și având la dispoziție o sumedenie de resurse tehnologice, un nou tip de detectiv triumfă în China: cel care își dedică ziua investigării amprentelor lăsate de lăbuțele patrupedelor și analizării firelor de păr din blana animalelor de companie pierdute.

Dezvoltarea economică a țării a făcut ca numărul animalelor de companie să crească exponențial, la fel și sumele de bani pe care populația este dispusă să le cheltuiască pentru acestea: conform cifrelor oficiale, se estimează că la sfârșitul anului 2022 erau 117 milioane de animale de companie în zonele urbane ale țării.

Iar atunci când un animal de companie se pierde, stăpânii au opțiunea de a suna companii precum Lan Ling, un fel de “A-Team” ai cărei membri vor căuta animalul dispărut cu ajutorul echipamentelor tehnologice care ar face până și FBI-ul să pălească de invidie, scrie EFE.

“Deținătorii de animale de companie sunt acum mai preocupați de acestea și de bunăstarea lor”, confirmă pentru EFE Liu Yin Tong, cel care conduce Lan Ling.

Ochelari de vedere nocturnă, drone, aparate de spectrometrie, detectoare de căldură, frânghii de cățărat, scripeți și plase de tot felul, stații emisie-recepție cu rază lungă de acțiune, lanterne speciale de diverse intensități, dar și banale sticle de apă sunt doar câteva dintre instrumentele pe care detectivii le folosesc pentru a-și desfășura activitatea.

Grupul își are “cartierul general” la periferia Beijingului și din el fac parte 18 persoane, inclusiv câțiva veterani ai armatei. Membrii companiei îndeplinesc cerințe dintre cele mai diverse: să aibă abilități atletice, să poată monitoriza camerele de supraveghere la viteză mare și să aibă abilități analitice și cunoștințe despre comportamentul animalelor “pentru că găsirea animalelor este similar cu rezolvarea unui caz”.

“(...) Pentru a salva o pisică a trebuit să alergăm după ea doi kilometri”, explică expertul, subliniind în același timp importanța ca un angajat al companiei să fie în stare să anticipeze ce va face un animal stresat, care pot fi reacțiile acestuia sau de ce a fugit, întrucât în acest fel se poate anticipa comportamentul său ulterior.

Și dacă cineva știe câte ceva despre comportamentul canin atunci acela este chiar Luo Luo, un ciobănesc german care este un membru-cheie al echipei, capabil să-i găsească pe cei din specia lui, dar și pisici, păsări și chiar reptile.

Un sector foarte lucrativ În ultimii ani, compania a salvat aproximativ 5.000 de animale în Beijing și alte orașe mari precum Shanghai sau Wuhan, nu doar animale de companie, ci și animale sălbatice sau protejate, în colaborare cu autoritățile.

Întrebat care a fost cel mai greu caz cu care s-a confruntat, Liu își amintește de o pisică blocată în interiorul unui stâlp de pod de la gara de sud a capitalei, unde echipa a lucrat simultan în apă, aer și în interiorul podului timp de 14 ore pentru a salva felina, despre care nimeni nu-și poate explica cum a reușit să ajungă în acel loc.

Deși preferă să nu dezvăluie costurile pe care le implică pentru clienți găsirea unui animal de companie, potrivit China Youth Daily, tarifele pentru un detectiv de acest fel variază de la 3.000 de yuani (379 de euro) și până la 30.000 de yuani (3.788 de euro) în funcție de dificultatea salvării și de mijloacele alocate și timpul petrecut pentru găsirea lui. (Agerpres)

Lasă un comentariu