FESTIVAL DE PRICESNE LA DULCEA

Distribuie pe:

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, preoții parohiilor ortodoxe din Ibănești, Isticeu, Ibănești Pădure, Dulcea, Hodac și Toaca, aflate în cuprinsul comunelor Hodac și Ibănești, de pe Valea Gurghiului, au organizat și în acest an îndătinatul festival de pricesne, în duminica ce face trecerea spre Postul Mare, la data de 10 martie 2019.

Ajuns la cea de-a șasea ediție, acest festival se dorește a fi o mărturie a credinței dreptslăvitoare, păstrată ca un tezaur neprețuit de către bunii credincioși ai locului.

Inițiatorul acestui eveniment cultural-religios este părintele Romanți Călin, vrednicul slujitor al Domnului rânduit cu lucrarea celor sfinte la altarul bisericii din localitatea Isticeu. Acesta, cu râvnă sfântă și elan duhovnicesc, a reușit mobilizarea colegilor preoți în demersul de energizare a vieții spirituale în comunitățile amintite.

Gazdă primitoare a fost în acest an Parohia Dulcea, căminul cultural de aici fiind locul de desfășurare a evenimentului, spre încântarea credincioșilor de aici și nu numai. Protagoniștii festivalului au fost membrii corurilor bisericești din parohiile enumerate mai sus, care au pregătit un program artistic alcătuit din pricesne închinate Preasfintei Treimi, Mântuitorului Hristos și Maicii Domnului, cu trimiteri la penitența specifică Postului Păresimilor.

“Jos, sub crucea răsturnată”, “Ridica-voi ochii mei la ceruri”, “Tată Sfânt, mulțumiri”, “Pe pământ și sus, în ceruri”, “Mamă, mamă nu uita”, “Cu răni și spini în spate” sunt doar câteva dintre frumoasele cântări intonate de către coruri și murmurate cu voci emoționate de către cei aflați în rândurile spectatorilor.

Trei tinere artiste de muzică populară: Florina Oprea, Elena Violeta Man și Ioana Romanți au întregit momentele de cântare, prefațate de către părintele Călin Romanți, prezentatorul evenimentului, cu scurte bibliografii ale personalităților marcante născute în aceste vetre ale culturii și civilizației românești.

În rândul celor evocați s-au aflat: preoții Nicolae Petra-Petrescu, Ioan Petra-Bahoța, Grigore Nicoară din Ibănești, Pereteatcu Vsevolod din Toaca; preotul profesor universitar Izidor Todoran și fratele său, Dumitru Todoran, profesor universitar de Pedagogie; doctorul Eugen Nicoară, fondatorul spitalului orășenesc din Reghin, ctitor de biserici și monumente închinate eroilor din cele două războaie mondiale; și Feier Vasile, primar al Hodacului, toate acestea fiind așezate în contextul anului 2019 “Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor, și primarilor gospodari)” și completate cu biografiile Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, evocați în cadrul “Anului comemorativ”.

Buna desfășurare a festivalului a fost asigurată de către preoții parohi, sprijiniți în efortul lor de către domnii primari ai celor două comune: Farcaș Ioan și Dan Vasile-Dumitru.

Mulțumind tuturor pentru participare, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască tuturor un Post Mare cu folos duhovnicesc.

 

Lasă un comentariu