MINISTRUL ANDRONESCU FAȚĂ CU... PETIȚIUNEA

Distribuie pe:

Intenția reprezentanților unor organizații politice maghiare din Transilvania (anunțată în ediția noastră de ieri) de a urgenta reînființarea învățământului autonom de medicină și farmacie la Târgu-Mureș s-a materializat marți, când o delegație a CNS, CNMT și PPMT a avut, la București, o întâlnire cu ministrul de resort, Ecaterina Andronescu.

În petiția însoțită de peste 16.000 de semnături, se solicită înființarea de urgență a unei structuri maghiare autonome în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș, după modelul celei cu predare în engleză, precum și “garantarea, prin lege, a caracterului multicultural al UMFST”, singura soluție considerată “liniștitoare” în situația actuală.

Reprezentanții CNMT și PPMT i-au reamintit ministrului că în timpul mandatului său precedent, în toamna anului 2012, a venit la Târgu-Mureș, în calitate de mediator și, alături de premierul de atunci, Victor Ponta, au reușit să demonteze - cu un acord în șapte puncte, nerespectat ulterior - protestul studenților și cadrelor universitare ale UMF Târgu-Mureș, care a fost înființată ca instituție maghiară, devenită mai apoi bilingvă.

Ulterior însă, cu încălcarea Legii învățământului, s-a trecut la sabotarea autonomiei instituționale a liniei maghiare. Petenții susțin că, Senatul majoritar român al fostei UMF a refuzat să aplice prevederile legale privind organizarea predării în limba minorităților, în cadrul universităților multiculturale (cum a fost și cazul UMF) și, mai mult, fără să țină cont de protestul cadrelor universitare maghiare, a decis, anul trecut, fuzionarea UMF cu Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș, fapt ce “periclitează caracterul multicultural al instituției”, notează MTI.

Ministrului Andronescu i s-a cerut să facă presiuni asupra conducerii UMFST, în sensul respectării legii și al înființării secției maghiare autonome, în caz contrar fiind vorba de o evidentă discriminare.

Ecaterina Andronescu a pus sub semnul întrebării necesitatea înființării facultății maghiare și a precizat că, în ce privește facultatea cu predare în limba engleză, Guvernul nu a aprobat încă această solicitare a Senatului UMFST, dar a promis că, așa cum a procedat și în 2012, se va informa la fața locului, de la cei implicați, și va contribui la găsirea unei soluții echitabile.

În cadrul întrevederii, ministrului Andronescu i-a fost lansată invitația de a participa la conferința pe teme educaționale pe care Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania o va organiza în luna mai, la Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu