ANOTIMP POETIC - O CARTE FRUMOASĂ CA O DRAGOSTE MARE: „ALUNGAȚI DIN DESTIN" DE ANTONELA STOICA, ED. UNIVERSITARIA, CRAIOVA 2018

Distribuie pe:

Originară din orașul Câmpulung Muscel, Argeș, Antonela Stoica a avut o relație specială cu literele, primii ei prieteni fiind cuvintele. Autoarea scria și citea cursiv încă de la vârsta de 3 ani, la doar la 5 ani, căutând sensuri și descoperind emoții pentru cuvintele dragi, a compus primul poem. În prima ei scenetă de teatru, prezentată pe scena locală, înainte de a împlini 9 ani, autoarea a readus la viață «Copacii din pădurea adormită.» De-a lungul anilor de școală a compus numeroase scenete în versuri pentru diferite manifestări artistice. După absolvirea Colegiului Național Carol I, Antonela Stoica s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde a petrecut 26 de ani, cea mai mare parte din viața ei. Aici și-a continuat studiile superioare de limba și literatura engleză, Scriere Creativă, Compoziție și Proză la Fairfield University, Connecticut, aprofundându-și studiile la Hunter College și HB Fine Arts Studio în New York și Berlitz International Institute în Washington, D.C. Acest bagaj important i-a permis să-și extindă orizontul profesional în diferite domenii: lingvistic, artistic, muzical și teatral. Ulterior a obținut și licențe de Notar, Business Management, Marketing și Real Estate Broker, în statul New York. Creațiile sale în limba engleză au constat în versuri pentru compoziții muzicale, articole pentru reviste cu caracter academic și editări de cărți. Poemele premiate și recunoscute la nivel internațional au fost prezentate pe scene din Statele Unite, programe audio-vizuale din numeroase țări, cât și în cadrul diferitelor activități ale unor Organizații internaționale, cum ar fi Peace Summits și O.N.U.

Autoarea a participat la numeroase activități caritabile, scriind versuri pentru performanțe muzicale din cadrul evenimentelor organizate de Green Peace International, American Heart Association, United Way, Save the Children, Diabetes Association, Lymphoma Society, United Cerebral Palsy Foundation, International Institute, Levitt Pavillion for the Arts, American Veterans' Association și altele. Profund îndrăgostită de țara sa, Antonela Stoica a onorat România în toate aparițiile sale. În colabo-rare cu personalități marcante ale culturii românești, autoarea a participat la numeroase manifestări și evenimente de celebrare a țării sale, organizate de Centrele Culturale Românești de la New York și Washington, D.C. În anul 2015, fără a fi renunțat la cetățenia română, Antonela Stoica și-a stabilit domiciliul în Germania. Atașamentul și iubirea față de valorile natale continuă prin creații poetice exclusiv în limba română. Debutul literar a avut loc în martie 2017, când poeziile sale au fost pubicate în România, în trei antologii de artă poetică: LITERATURA DIN CĂLIMARĂ, Volumul I, DAMELE METAFOREI, din seria „eCREATOR" și SURÂSURI ÎNLĂCRIMATE: „FEL DE FEL DE STIHURI." În luna Mai 2017, Antonela a prezentat, pe scena Poeziei Românești, primul ei volum, «PUNTE SPRE ANDROMEDA», o colecție de poezii celeste, în care filozofia Iubirii atinge planuri astrale, autoarea, în fapt, construind din versuri, o Punte stelară, din sufletul ei spre sufletul cititorului. Apariția acestui volum de poezie a avut un succes emoționant, cu prilejul lansării acestuia, la sfârșitul lunii Mai, în Roma, Italia, în cadrul unui eveniment special al Cenaclului Uniunii Scriitorilor Români din Roma.

Datorită acestui reușit eveniment, autoarea a fost invitată să prezinte cartea și în cadrul Săptămânii Artei Românești, organizată la Galeria Montjuic Barcelona, în luna Iunie, 2017, de către Art Design Internacional, Il Mundo Blue, Italia și Asociația Culturală a Românilor din Spania, Catalunia, ASOCROM. În Noiembrie 2017, Antonela a prezentat « PUNTE SPRE ANDROMEDA» și în cadrul «Noche Inter-Cultural», eveniment organizat la Culture Club Madrid, de către FLORI DE COLȚ, o organizație ce promovează valori Românești, bazată în Madrid, Spania.

Cetățean al Lumii, demonstrând o mândrie profundă față de rădăcinile românești, pe care le promovează permanent, Antonela Stoica se inspiră din bogata ei experiență de viață, contactul cu o multitudine de culturi, întâlniri extraordinare și momente unice pe care le transpune cu sinceritate și pasiune în poezia sa.

 

ALUNGAȚI DIN DESTIN

Alungați din Destinul ce se-nchină și moare, poticniți în hotare și icoane cuminți,

Invocând suferințe de-atei și de sfinți, ne rugăm ipocriți pentr-o viață viitoare.

 

Ne complacem în ziduri ce nu ne-aparțin, înecându-ne-n vin frustrări și pelinul

Prin colțuri stinghere se prelinge veninul, pentru unii un leac, pentru alții un chin...

 

Se scurg și prin ochi, Iubirea și vlaga, în cântec acid, melodia gemând...

Se topesc dimineți în soarele blând, aripa tristeții se-ntinde, ca plaga...

 

Pe o cruce de piatră, definind un "târziu", dăltuită să-ți fiu, aramaic și sfânt;

Cu Teamă de moarte, ne târâm pe pământ, ezitând să trăim și blamând tot ce-i viu...

 

...Când ți-e inima goală, înecată-n Apus, mi-arde Spiritul sus, pe o creastă de munte.

Mă găsești în Bucegi, printre ghețuri mărunte, când te zguduie Sfinxul, de Timp nesupus....

 

 

                                

Lasă un comentariu