ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: GRIPA POATE LOVI ORICÂND, FĂRĂ AVERTISMENT!

Distribuie pe:

O pandemie de gripă ar putea să lovească fără avertisment, în următorii ani, avertizează experții la nivel mondial în domeniul sănătății.

Într-o declarație publicată la 11 martie a.c., Organizația Mondială a Sănătății ia în considerare posibilitatea declanșării unei pandemii de gripă (o gripă care apare și se răspândește în întreaga lume).

Pentru ca gripa să devină pandemie, trebuie să apară o nouă tulpină a virusului, a declarat Adolfo Garcia-Sastre, directorul general al OMS. Pandemiile apar când există o “nouă tulpină care este foarte diferită” de cele cu care sistemele noastre imunitare sunt obișnuite, a spus Garcia-Sastre. Aceste tulpini apar în mod obișnuit la animale - să zicem, porci sau păsări. (Pandemiile sunt epidemii care se răspândesc pe o distanță mult mai mare, de obicei la nivel mondial.) Acest lucru înseamnă că un număr mare de persoane au fost deja infectate cu aceste virusuri, prin urmare, au o anumită imunitate. Această imunitate colectivă acționează ca un obstacol pentru viruși, împiedicându-i să se răspândească foarte mult printr-o populație, a spus Garcia-Sastre.

La 11 martie a.c., Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o strategie globală privind gripa pentru 2019-2030, menită să protejeze oamenii din toate țările de amenințarea cu această boală. Scopul strategiei este prevenirea gripei sezoniere, controlul răspândirii gripei de la animale la oameni și pregătirea pentru următoarea pandemie de gripă.

“Amenințarea unei pandemii de gripă este mereu prezentă”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Riscul unui nou virus gripal care se transmite de la animale la oameni și care, potențial, poate cauza o pandemie, este real. Întrebarea nu este dacă vom avea o altă pandemie, ci când se va întâmpla acest lucru. Trebuie să fim vigilenți și pregătiți - costul unui focar de gripă major va depăși cu mult prețul prevenirii”.

Gripa rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din lume. În fiecare an, pe tot globul, există un număr estimat  de 1 miliard de cazuri, dintre care 3 până la 5 milioane sunt cazuri severe, rezultând 290.000 până la 650.000 de decese cauzate de probleme respiratorii legate de gripă. OMS recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei, drept cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii. Vaccinarea este deosebit de importantă pentru persoanele cu risc crescut de complicații grave de gripă și pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Noua strategie este cea mai cuprinzătoare pe care OMS a creat-o pentru gripă. Acesta conturează o cale de protejare a populației și ajută la pregătirea pentru o pandemie, prin consolidarea și interconectarea programelor de rutină.

Dar aceste “salturi” nu se întâmplă adesea, pentru că virușii de origine animală sunt foarte diferiți de cei umani. Pentru ca o pandemie de gripă umană să se întâmple, virusul animalelor trebuie să poată face trei lucruri: să infecteze oamenii, să se reproducă la om și să se răspândească ușor printre oameni.

Pentru ca un virus să îndeplinească toate cele trei condiții este ca și cum ar câștiga “loteria”, dar asemenea combinații “norocoase” se petrec uneori, a spus Garcias-Sastre: “Virușii se modifică tot timpul și, din când în când, un virus al gripei animale are o combinație norocoasă de mutații, care îi permite să îndeplinească aceste trei cerințe”, a adăugat el.

Cea mai recentă pandemie de gripă, de exemplu, a fost cauzată de un virus al gripei, care a pornit de la porci și s-a transmis la oameni în 2009. Cunoscută sub numele de gripa porcină, pandemia a ucis peste 200.000 de persoane. Pandemia devastatoare din 1918, care a ucis 30 de milioane până la 50 de milioane de oameni din întreaga lume, își are rădăcinile în păsări.

“Nu există niciun mijloc prin care se poate anticipa momentul în care omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie de gripă, dar acest lucru se întâmplă la fiecare 20 - 40 de ani”, a spus Garcia Sastre . Totuși, există anumite măsuri pe care le putem lua pentru a preveni pandemia de gripă, a spus el: acestea includ desfășurarea mai multor cercetări în ceea ce privește identificarea virușilor care se transmit de la animale la oameni, găsirea modalităților de a opri contactul dintre animalele infectate și oameni, intensificarea demersurilor pentru a găsi un vaccin universal care i-ar putea proteja pe oameni împotriva tuturor virusurilor gripale. (sursa - livescience.org.)

 

Lasă un comentariu