RESPECT, ÎN MEMORIE ȘI GÂND, LAZĂR LĂDARIU, SĂ NU-L UITĂM!

Distribuie pe:

Născut în data de 25 martie 1939, într-o casă din fermecătorul și arhaicul Idicel-Sat, județul Mureș, dintr-o familie de mare cinste, ziua celei mai vechi sărbători a Maicii Domnului. Zi care marchează începutul primului război daco-roman (101-102) și este praznicul pentru cinstirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavril a vestit Sfintei Fecioare că va naște fiul fără înaintași, pe Iisus Hristos. Dată la care s-a împlinit și s-a apropiat vremea izbăvirii neamului românesc, pentru că, această zi are primul cântec prin care se prevestește venirea primăverii, speranțelor și bucuriei, “începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celui de veac.”

Mare este taina acestei zile cu adevărat izbăvită de Dumnezeu, zi magică, mirifică și de legendă, pentru că o persoană dragă nouă ne-a fost dăruită de către divinitate, ca OM pentru istorie, neam și țară, nimeni altul decât domnul LAZĂR LĂDARIU: cărturarul, patriotul desăvârșit, profesorul, politicianul, scriitorul, poetul, președintele “ASTREI” mureșene, redactor șef al celui mai important Cotidian mureșean “CUVÂNTUL LIBER”. Cel care o viață întreagă a militat cu onestitate pentru adevăr și dreptate, așezat, echilibrat, autentic, exigent și precis cu vitalitatea realului și experienței citadine, între sistemele sociale și ițele încurcate ale cotidianului frământat și confuz.

Ne-a fost prieten tuturor, mereu o prezență tonică și benefică, o sursă de confort uman și intelectual, comunicând cu dragoste pentru oameni, cinste și bună înțelegere cu semenii săi. Personalitate care a contribuit fără preget la ridicarea spiritului național și crearea valorilor perene umane în sufletele noastre. Cartea sa de vizită este bine cunoscută în toată țara, s-a scris mult și elogios despre ea, despre omul născut din țărâna satului de țărani ardeleni. Reper moral, providențial pentru neamul românesc, mereu de strajă în fața nedreptăților, a iredentismului, luptător neînfricat pentru păstrarea conștiinței naționale și deznaționalizarea românilor.

Personal sunt onorat pentru prilejul de a-l cunoaște atât de bine, de a fi fost prieten cu el și de a fi recunoscător pentru spiritul onest de a mă ajuta și de a-mi acorda oricând și la timp sprijinul necondiționat în publicarea a zeci și sute de articole în Cotidianul mureșean “CUVÂNTUL LIBER”. Elaborarea și îndrumarea necesară în construcția celor patru cărți de mare succes: “Realitatea de lângă noi”, “Pe axa timpului”, “Univers în clepsidră” și “FASCINAȚIA DEȘERTULUI”. Sunt mândru și fericit de prefațarea primei mele cărți, de semnătura și parafa domniei sale pe două dintre acestea.

Lazăr Lădariu a fost tot timpul apropiat de scriitorii, poeții și oamenii de cultură ai Târnăveniului, susținându-i fără nicio ezitare. A fost prezent la mai toate activitățile culturale și lansările de cărți, ajutându-i pe toți oamenii de cultură ai acestui minunat oraș. Din postura de deputat în legislaturile 1992-2000, membru al U.Z.P.R. (1975), membru al U.S.R. (1998) a sprijinit cu multă eficiență primăria și consiliul local. Drept recunoștință, în anul 2014 acordându-i-se “Titlul de Cetățean de Onoare” al municipiului Târnăveni.

Om plin de bunătate, caracter, omenie, modestie, bun simț, eleganță și, deopotrivă, sinceritate, Lazăr Lădariu, te regretăm, te-ai dus sus, sus la cer, foarte sus, cât mai aproape de Dumnezeu, ca să te apere de toate relele lumii. Prietenii tăi, cei care te-au cunoscut cu adevărat nu te vor uita niciodată. Ei cred că mai exiști, cumva, dintr-un alt timp, dintr-un alt spațiu, dintr-un loc unde există doar îngeri. Acum, totul e tăcere, totul e încremenit, infinit și Eternitate. Dumnezeu să te odihnească în pacea și liniștea Lui.

 

Lasă un comentariu