Orga din satul Seleuș, la final de restaurare

Distribuie pe:

În satul Seleuș, comuna Daneș, a avut loc inaugurarea restaurării orgii de la Biserica Evanghelică, în cadrul proiectului „Formare Profesională pentru Constructori/Restauratori de Orgi și Tâmplari", un proiect ce vizează consolidarea parteneriatului în domeniul pregătirii profesionale privind restaurarea și construcția de orgi, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției.

La această orgă au lucrat meșterii de la atelierul de construit și restaurat orgi din localitatea Hărman - Brașov, unii dintre cei mai competenți specialiști în domeniu, pe plan național. În cei 13 ani de când funcționează acest atelier, ei au construit și restaurat peste

30 de orgi, din România, Germania Ungaria și Elveția. Grație muncii lor, orga din Seleuș are, acum, caracteristicile unui instrument nou.

În țara noastră - afirmă dna Ursula Philippi, absolventă a Clasei de orgi a Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din București -, mai ales în bisericile evanghelice din Transilvania, sunt o mulțime de orgi care necesită reparații, iar acești meșteri iscusiți asta și fac. Spre bucuria muzicienilor, sunt destul de multe instrumente de acest fel care au intrat într-un sistem de restaurare, ajungându-se, în sate mai puțin vizitate, ca aceste instrumente să-și recapete măreția, muzicalitatea de altădată. Potrivit muzicienei, în Transilvania sunt în jur de 1.000 de orgi, instrumente unicate, din care, însă, 900 nu sunt într-o stare bună, ceea ce denotă că imensul tezaur al acestor instrumente trebuie repus în valoare. 

Lasă un comentariu