SPITALUL MUNICIPAL DIN TÂRNĂVENI, PREFERAT DE MEDICII TINERI

Distribuie pe:

Am fost la Spitalul Municipal din Târnăveni, din dorința de a discuta cu un medic tânăr, doctor în științe medicale, specialist în ortopedie și traumatologie, despre care auzisem că a ales să rămână acasă, în România, unde s-a realizat profesional, dovadă și faptul că la Spitalul din Târnăveni a reușit să facă operații la nivelul clinicilor universitare. Dr. Albu Daniel-Emil, a absolvit Facultatea de medicină generală din cadrul UMF Târgu-Mureș, rezidențiatul la Clinica de Ortopedie și Traumatologie I, Spitalul Clinic Județean Mureș, doctoratul în domeniul ortopediei și traumatologiei la UMF Târgu-Mureș, cu o temă de pionierat în România. O perioadă a lucrat ca asistent universitar la Facultatea de medicină, linia cu predare în limba engleză și în rețeaua privată de spitale din Târgu-Mureș. La numai 33 de ani, a devenit cunoscut prin competența profesională și pasiunea pentru medicină. De ce a ales Spitalul Municipal din Târnăveni, un spital condus de o echipă managerială formată din trei doamne tinere, care au demonstrat că pot reda spitalului de pe Târnava Mică faima și renumele din trecut? Am aflat dintr-o discuție purtată cu doamna ec. Megheșan Zsuzsanna - managerul spitalului:

- În ultima perioadă ați atras, prin concurs, medici tineri, valoroși. De ce au preferat acești tineri să vină la Târnăveni? i-am pus întrebarea doamnei manager. Mi-a dat un răspuns, pe care merită să-l fac cunoscut prin ziar, mai ales că la acest spital, în 2018 au fost internați 10.225 de bolnavi cu diferite afecțiuni, pacienți din județul Mureș, dar și din județele Sibiu și Alba.

“Ne-am propus să nu rămânem plafonați la specialitățile din structura veche a spitalului. Echipa managerială am dorit să venim cu ceva nou, să extindem serviciile medicale. Așa că, pe lângă compartimentele vechi am înființat o secție de bolnavi cronici, pentru pacienții de medicină internă, cardiologie, cu o perioadă mai îndelungată de internare. La Secția de chirurgie generală am înființat un compartimente de ortopedie, urologie și ORL. Avem un compartiment de ATI, secția de Obstetrică-Ginecologie, o secție de Neurologie nouă cu 4 paturi pentru cronici; Psihiatrie - cronici de lungă durată; compartiment de boli infecțioase; secție de pediatrie; laborator de radiologie și imagistică; laborator de analize medicale; laborator de anatomie patologică; compartiment de terapie ocupațională; ambulatoriu de spe-cialitate. Practic, dispunem de condiții optime în toate domeniile medicale. Ne desfășurăm activitatea cu 557 de angajați, din care: 52 sunt medici, 223 asistenți, 94 infirmieri, 59 de îngrijitori, 10 brancardieri, 17 registratori. Am atras și continuăm să atragem tineri valoroși, pornind de la ideea că medicina a evoluat foarte mult, iar pacienții sunt îngrijiți mult mai bine. A fost o perioadă când medicii nu doreau să vină la Spitalul din Târnăveni. La ora actuală, mă bucur că există medici care se zbat să vină aici. Printr-o hotărâre a consiliului local există un număr de 5 apartamente destinate medicilor, și am mai solicitat încă două apartamente. Selectăm riguros candidații, printr-un anunț în revista Viața medicală, organizăm un concurs și angajăm pe cei mai buni. Vreau să vă spun că s-a schimbat în bine situația din spitalul nostru. Dovadă și dotările cu aparatură modernă. Romgaz ne-a sponsorizat pentru achiziționarea unui computer tomograf.

Avem o colaborare foarte bună cu Casa de asigurări, cu Consiliul județean, cu Primăria, pentru achiziționarea unui artroscop destinat ortopediei. Prin eforturi proprii, în cadrul terapiei ocupaționale am plantat o livadă cu pomi fructiferi, am amenajat un atelier unde confecționăm diferite obiecte pentru vânzare,organizăm pentru bolnavii cronici diferite activități de sărbători.

Desigur, avem și probleme de rezolvat în viitor. Mă refer aici la refacerea canalizării, veche de 100 de ani. Valoarea investiției este de 1 milion de euro și așteptăm bugetul. Ne-am propus să modernizăm subsolul de la Pavilionul central, unde avem un proiect. Mai există pe rol un proiect de la Consiliul județean, în valoare de 2 milioane de euro, pentru dotarea Ambulatorului cu aparatură de specialitate modernă, achiziționarea unui artroscop.”

Am înțeles de ce preferă tinerii medici să se angajeze la Spitalul din Târnăveni, fiindcă, aici există preocupare, o dorință pentru înnoire, fiind valabilă și zicala că “Omul sfințește locul”, iar atragerea medicilor și personalului medical să se întoarcă acasă, la Târnăveni, nu mai este o lozincă, ci o realitate.

La plecare din spital, am insistat cu întrebarea adresată doctorului Daniel Albu: “Și totuși, de ce ai ales Spitalul din Târnăveni, de ce ai ales să rămâi în România? Mi-a răspuns “În primul rând, este o provocare pentru mine și tinerii medici care vin aici. Condițiile sunt foarte bune, există un potențial favorabil, suntem încurajați de o echipă managerială tânără, iar profesional mă pot realiza, aici, mai bine decât în străinătate. Am avut condiții să operez, cu rezultate foarte bune, 2 operații de meniscectomie artroscopică, operații care, de regulă, se fac numai în clinici universitare. Aici nu exista aparatura necesară, dar de când există specialist, s-a adus și aparatură. Eu consider că pot fi un medic bun și în România, bine-înțeles, dacă am condiții de muncă.

Aici le am și sper să nu mă plafonez. La 33 de ani, am un doctorat în ortopedie și medicină regenerativă, timp de 6 ani am activat și la UMF Târgu-Mureș. Nu cred că în străinătate reușeam să fac mai mult.

 

Lasă un comentariu