“VORBELE ROSTITE PE NEGÂNDITE POT PROVOCA RĂNI SUFLETEȘTI!

Distribuie pe:

Interlocutor: prof. Nistor Man - președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Filiala Mureș și vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România

- Domnule profesor, ați pătimit cu ani grei de închisoare pentru libertatea și demnitatea românilor, fiind condamnat la 30 de ani de închisoare, din care ați făcut 12 ani, 8 luni și 8 zile. Filozoful Petre Țuțea, declara într-un interviu televizat: “Regret că am făcut 13 ani de închisoare pentru un popor de idioți”! În calitate de membru PNȚCD, ce părere aveți despre recenta alianță politică dintre PSD și PNȚCD?

- La prima vedere, această alianță pare una împotriva firii. Dar să nu uităm că politica se face uneori și împotriva firii. Așa că, gestul este unul politic, iar scopul ține de alegerea unui deputat la nivel european, este vorba de un candidat, preot greco-catolic, originar din Oradea, stabilit în America, un candidat cu sentimente românești, un bun român.

- Nu vi se pare ciudată situația din viața politică românească, mai ales când apar asemenea alianțe?

- Politica nu se face de azi pe mâine, este de lungă durată. Consider că politica din România se desfășoară pe o linie corectă. Gândiți-vă că este o expresie a libertății. Hitler a ieșit prin alegeri în 1933, dar a devenit intolerant după ce a ajuns șef de stat. La noi nu se va întâmpla un asemenea fenomen, fiindcă avem o tradiție democrată bună. Nu suntem în pericol de dictatură cum vorbesc unele ziare. Să nu uităm că Revoluția ne-a adus libertate, ca dovadă că putem vorbi orice dorim. Dacă partidele nu ar avea destulă vorbire, nu ar fi pe placul românilor.

- Domnule profesor, cu toată această libertate de manifestare, de ce au plecat din țară 3,4 milioane de români și se pleacă în continuare? Din nefericire, au plecat oameni tineri, care și-au rostuit viața prin țări străine.

- Este în spiritul omului să plece acolo unde se câștigă mai bine, dar unii se mai și întorc. Românii și-au dorit Uniunea Europeană, a fost cea mai frumoasă realizare a Europei, mai ales pentru faptul că nu vom mai avea războaie în Europa. Facem parte din aceeași alianță cu lumea liberă, cu popoarele care respectă drepturile omului. Europa, SUA, Canada, Australia, Japonia sunt state care respectă drepturile omului și conduc lumea. Aceste state au creat civilizația modernă a lumii.

- Ne bucurăm de libertate, uneori acest drept poate deranja. Cum vedeți situația din județul Mureș din acest punct de vedere?

- Este adevărat că uneori dreptul la libertatea cuvântului poate crea confuzii. În județul Mureș oamenii trăiesc liniștiți, nu mai există conflicte între oameni, poate doar între cei de sus, cei pe care îi ia uneori gura pe dinainte. Ca o dovadă a liniștii și libertății stau și căsătoriile mixte între tineri de etnie și religie diferite. Este adevărat că vorbele rostite pe negândite pot provoca răni sufletești.

- Apropo de înțelegere. Ce părere aveți despre vizita papei în România, la invitația șefului statului, de confesiune catolică?

- Românii l-au invitat, nu numai președintele, asta fiindcă rar întâlnești popor ospitalier precum neamul nostru. Aduceți-vă aminte de declarația Papei Ioan Paul al II-lea și a președintelui american când ne-au vizitat țara: “În România am avut parte de cea mai mare primire...”. Suntem un popor ospitalier și-l vom primi pe papă în felul nostru, cu dragoste și stimă. Această vizită ne aduce încredere, siguranță, speranțe în mai bine. Actualul Papă merge pe urmele lui Ioan Paul al II-lea care a mărturisit două lucruri despre România: “România este grădina Maicii Domnului” și “Românii, un popor drag inimii mele”.

 

Lasă un comentariu