CARNAVALUL CĂRȚILOR

Distribuie pe:

Cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale a cărții pentru copii, pe scena Bibliotecii Municipale “Petru Maior” Reghin, în data de 2 aprilie, a avut loc Carnavalul cărților. Aflat la a zecea aniversare, evenimentul organizat de bibliotecara Carmen Lihăt s-a bucurat de o largă participare, luând parte numeroși copii din clasele 3-4 de la secțiile română și germană, din toate gimnaziile reghinene.

Proiectul a fost imaginat ca o poveste fascinantă care introduce copiii în lumea de basm a cărților, în care se pot identifica sau asemăna cu eroii sau personajele preferate. Cartea ajută pe oricine să înțeleagă frumusețea vieții, este izvor de cunoaștere și înțelepciune, este un prieten apropiat sufletului nostru, cartea ne informează și formează toată viața. Astfel, copiii participanți și-au ales un personaj literar pe care, carnavalul având o formulă interactivă, spectatorii au trebuit să-l recunoască împreună cu cartea din care face parte.

Participanții și-au continuat aventura miraculoasă în lumea cărților înfruntând 7 probe magice, ca în povești, legate de rolurile cărții. Concepute sub formă de jocuri, aceste probe le-au dezvăluit copiilor faptul că citind o carte devin mai isteți, dețin mai multe cunoștințe, își îmbogățesc vocabularul, au parte de călătorii imaginare și, nu în ultimul rând, de momente de destindere, de amuzament. De asemenea, cărțile stimulează și creativitatea copiilor, drept dovadă, pe lângă creativitatea costumelor și prezentării concurenților, fiind și portofoliile cu benzi desenate inspirate din diferite cărți, realizate de elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială “Florea Bogdan”, îndrumați de către doamna profesoară Mihaela Crăciun. Foarte apreciată a fost și sceneta interpretată de elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială “Florea Bogdan”, în regia doamnei bibliotecare Lucia Roșca.

Deoarece luna aprilie este închinată cărții, în 23 aprilie sărbătorind și ziua bibliotecarului, juriul a fost alcătuit din bibliotecarele școlare Animari Moldovan, Monica Bengean, Lucia Roșca, alături de noul director al Bibliotecii Municipale “Petru Maior”, Florin Bengean. La reușita acestui carnaval și-au adus contribuția și doamnele învățătoare care au știut să stimuleze creativitatea copiilor: Moldovan Cristina, Tămășan Gerlinde, Borca Florina, Marin Mariana.

Prin acest proiect, sper că am reușit să realizez o apropiere a sufletului inocent al copiilor de paginile cărților. Într-o lume tot mai agitată, în care timpul parcă nu mai are răbdare, iar realitatea virtuală a cucerit și a îndepărtat de filele cărților numeroși copii, mai există copii care găsesc în interiorul lor dorința de a citi. Sper că proiectul și-a atins scopul de a atrage copiii la lectură sub forma jocului, a destinderii, deoarece “cartea este o făgăduință, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri și frumuseți.” (Tudor Arghezi)

 

Lasă un comentariu