LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 3 aprilie, la Casa Iancului, asistența a audiat o conferință cu o tematică mereu actuală: “Școala Ardeleană”, susținută de dl. prof. Gheorghe Nistor.

Materialul vast, structurat pe mai multe capitole, bazat pe o solidă documentare, a captivat auditoriul prin temă, subiect, conținut și modul în care a fost prezentat. S-a făcut o trecere în revistă a rădăcinilor, a evoluției situației sociale a românilor din Ardeal în secolele trecute, care au creat, în timp, bazele, ideile, conceptele Școlii Ardelene de mai târziu, precursorii, corifeii acesteia, modul în care ea a influențat întreaga societate românească, subliniindu-se și dezvoltându-se unele idei fundamentale: prin Școala Ardeleană au puse bazele formării “conștiinței și a naționalismului” românesc, fără ea ar fi fost imposibil să fi devenit “români” în Ardeal, să ne afirmăm “ca nație și ca nume” în lume, să evoluăm cultural în această zonă, să influențăm mai apoi “întreaga societate românească” pentru multă vreme.

Corifeii Școlii Ardelene: Samuel Micu Klein, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu etc., scrierile lor fundamentale pentru istoria, filosofia și literatura română, legătura cu biserica, școlile românești înființate, manualele tipărite, operele literare lăsate în urma lor au dat tărie și putere, încredere și speranțe în viitorul acestei nații.

Doamna cercetător Mariana Ploeșteanu a susținut cuvântul de aducere aminte față de Avram Iancu, cu considerente despre marele nostru erou național, reproduse din volumul “Românii în conștiința Europei”, iar poeții Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci, Gheorghe Munteanu, Silviu Rațiu au susținut “Clipa de poezie”, citind din creațiile proprii.

Lasă un comentariu