NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ, RISC CRESCUT PENTRU FEMEILE DE PESTE 35 DE ANI

Distribuie pe:

Cercetătorii francezi de la Inserm, Universitatea Paris Descartes, Universitatea Paris Diderot și Universitatea Paris 13, citați de descopera.ro, susțin că nașterea prin cezariană este asociată cu un risc mai ridicat de complicații grave pentru mamă, în comparație cu nașterea naturală, în special în cazul femeilor cu vârste de peste 35 de ani.

“Mai multe studii au evidențiat un număr semnificativ de complicații grave (hemoragii masive, infecții, embolii pulmonare etc.) în cazul femeilor care nasc prin cezariană.

Chiar dacă aceste complicații nu sunt frecvente, recomandăm echipelor medicale să ia în calcul acest risc suplimentar în momentul în care decid modalitatea nașterii, având în vedere creșterea semnificativă a costului nașterii prin cezariană, în decursul ultimilor 20 de ani, la nivel global.

În studiul nostru, am selectat cazurile femeilor care au suferit complicații grave fără legătură cu starea lor de sănătate de dinaintea nașterii și le-am comparat cu cazurile-martor ale unor femei care nu s-au confruntat cu complicații.

Concluziile arată un risc ridicat de complicații grave după naștere la femeile care au născut prin cezariană, în cazul celor la care intervenția chirurgicală a fost efectuată înainte sau în timpul travaliului.

În contextul în care complicațiile maternale grave afectează în medie 1,5% dintre nașteri (hemoragii masive în cea mai mare parte dintre cazuri), studiul a pus în evidență o probabilitate aproape dublă (de 1,8 ori mai mare) în cazul femeilor care nasc prin cezariană, în comparație cu cele care au născut pe cale vaginală, și triplă pentru femeile cu vârste peste 35 de ani.

Creșterea riscului suplimentar odată cu vârsta este legată de diminuarea capacității uterului de a se contracta după naștere, pentru a stopa hemoragia fiziologică. Femeile și medicii trebuie să fie informați în legătură cu acest risc ridicat, pentru a determina cea mai bună modalitate de a da naștere, în special în cazul mamelor mai în vârstă.

Potrivit unui raport Euro-Peristat, în 2015, Franța era una dintre țările europene care practica în cel mai scăzut grad cezariana, care se realiza totuși în cazul unei nașteri din cinci. În 1995, această rată era de 16%. În alte țări, aceste rate sunt cuprinse între 15% (în Islanda) și 52 % (în Cipru).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în medie, ratele de cezariană care depășesc 10% sunt asociate cu creșterea nivelului de mortalitate maternală și neonatală”, explică experții francezi.

Lasă un comentariu