ROMÂNIA - MIRACOLUL GENIILOR

Distribuie pe:

Tu, frate român, plecat peste hotare, nu-ți mai urî țara, iubește-o, apără-i numele și demnitatea și spune-le celor străini cu care te însoțești că român nu înseamnă hoț de buzunare, nici manelist, nici cel ce sparge semințe în colțul blocului fără să aibă vreun căpătâi pe lumea asta, nici cei cu ceafa în patru straturi care își atârnă la gât lanțuri groase din aur și nici femeia cu fuste înflorate care stă cu mâna întinsă pe bulevardele capitalelor europene. Spune-le tuturor, că român și autohton înseamnă Ștefan cel Mare, pavăza creștinității împotriva tăvălugului otoman, înseamnă Henri Coandă și Aurel Vlaicu, înseamnă Dromihete și lecția de morală dată lui Lisimah, înseamnă Eminescu, înseamnă gimnastele noastre de aur și olimpicii noștri care domină concursurile internaționale de decenii întregi.

Român este bunicul tău, care a luptat până în munții Tatra și la Cotul Donului, iar româncă înseamnă bunica ta, care a rămas să-l aștepte, crescându-și pruncii să fie oameni, nu cerșetori.

Spune-le copiilor tăi că super-eroii noștri nu sunt Batman și Superman, ci Greuceanu, Făt-Frumos, Sfarmă-Piatră, Setilă și Părăsilă, Lăți-Lungilă, și că frumoasa noastră din legende nu este Catwoman, ci Ileana Cosânzeana.

Ai noștri super-eroi nu au 50 de ani, ci vârste milenare, aparțin acestui plai din vremuri ce se pierd în negura istoriei.

Spune-le străinilor că suntem neam vechi, că Europa a învățat să cultive pământul de la cei care-și odihnesc de mii de ani oasele în glia noastră și că am umplut mări de sânge, apărându-i și ei liniștea.

Neamul meu nu a avut liniște să construiască catedrale mărețe, pentru că a stat mereu cu o mână pe plug și cu una pe sabie.

Neamul meu nu a subjugat și nu a exploatat niciodată pe alții, și de-asta orașele lui nu sunt la fel de bogate pentru a fi admirate de turiști, precum Londra, Paris, Roma sau Madrid...

Nu avem Notre Dame, dar avem Voroneț, nu avem Waterloo, dar avem Podul Înalt, Mărășești și Posada, nu avem Turnul Eiffel, dar avem Babele și Sfinxul, nu avem Riviera Franceză, dar avem Delta Dunării și nu avem o Statuie a Libertății, dar avem un Gânditorul de la Hamangia.

Mândrește-te cu țara ta și numește-i pe toți românii frații tăi! Să nu-ți fie rușine nicăieri pe unde viața îți va purta pașii, și în fața nimănui, pentru că tu nu ești dator cu nimic, nimănui!

Lasă un comentariu