BALUL ÎNSURAȚIOR - REGHIN, SÂMBĂTĂ, 1 FEBRUARIE, ORA 14

Distribuie pe:

Sâmbătă, 1 februarie 2020, de la ora 14, va avea loc, la Reghin, cea de-a XIII-a ediție a Balului Însuraților, eveniment cultural tradițional, unic în țară prin amploare și desfășurare, al cărui gazdă este, an de an, familia Gliga Vasile Ghiorghe.

Lătureni și chizăși întâmpină în sala de bal peste 600 de participanți în port popular autentic, scos din lada de zestre. Oaspeții sosesc din Reghin, de pe Văile Mureșului, Gurghiului și Beicii, dar și din întreaga țară.

Această amplă întrunire își propune, an de an, păstrarea tradițiilor, a portului popular și a jocului țărănesc autentic. Sunt invitați rapsozi populari din zona noastră, grupuri de jucăuși tradiționali și ansambluri din zona Reghinului, cunoscute deja în plan național și chiar internațional.

Se vor juca la Balul Însuraților “De-a lungul”, “Bătuta”, “Roata”, “Învârtita”, Cățeaua, Târnăveanca, pe muzica a peste 20 de soliști din împrejurimi și a unor oaspeți de onoare.

Tema balului din acest an este “Vioara”, pentru că cetera și ceterașul erau nelipsiți de la evenimentele importante din viața satului românesc. De asemenea, România a fost, în 2019, pe locul I la exportul de instrumente muzicale cu coarde și arcuș, datorită firmelor recunoscute în plan internațional din Reghin, peste 60% din acest export fiind realizat de firmele Gliga. Cel mai bun lemn din lume folosit pentru viori este din Munții Carpați, pe Valea Gurghiului existând Valea Italianului, de unde se spune că marii lutieri ai lumii, inclusiv Stradivari, și-ar fi procurat molidul pentru instrumentele sale.

Vă poftim, așadar, la un eveniment de suflet, Balul Însuraților, transmis în direct de Ardeal Tv! 

Lasă un comentariu