TRAUMELE DIN COPILĂRIE, ASOCIATE CU TULBURĂRILE DEPRESIVE LA ADULȚI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că traumele din copilărie sunt asociate cu o conectivitate anormală în creierul adulților cu tulburări depresive majore.

“Studiul nostru a arătat schimbările specifice simptomelor depresiei în rețeaua neurală, fiind primul studiu cu date concrete și ample care a scos la iveală aceste efecte ale traumelor din copilărie.

Depresia este o tulburare mintală răspândită, caracterizată de o varietate de simptome, printre care energie scăzută, insomnie sau hipersomnie și altele.

Experiențele din copilărie precum abuzul fizic, emoțional sau sexual au fost asociate cu apariția și persistența depresiei și a anxietății. Totuși, mecanismele neurobiologice de la baza depresiei rămân în mare parte necunoscute.

În abordarea acestei probleme, am utilizat date RMN pentru a investiga rețele neurale și tipare care stau la baza tulburării depresive, comparând activitatea cerebrală de la 189 de participanți cu depresie, cu activitatea cerebrală a 39 de indivizi sănătoși. Alte simptome au fost determinate cu ajutorul unui chestionar cu 213 întrebări.

Astfel, am constatat că la pacienții cu depresie, în timp ce cele mai strânse corelații erau cu traumele din copilărie, conectivitatea anormală a rețelelor neurale era de asemenea asociată cu simptomele actuale de depresie.

Rezultatele sugerează că această conectivitate poate indica unele mecanisme ale creierului care se află la baza simptomelor depresiei. De asemenea, conectivitatea poate avea potențialul de a fi un biomarker eficient, ajutând la dezvoltarea biotipurilor depresiei și deschiderea posibilității diagnosticelor personalizate”, afirmă oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu