LUMEA SE SCHIMBĂ! ROMÂNIA CE FACE? (XXI) MECANISMUL SCHIMBĂRILOR ECONOMICE ȘL SOCIALE

Distribuie pe:

Președintele Trump se manifestă ca un dușman al instituțiilor multilaterale și al tuturor acordurilor încheiate în termeni de multilateralitate, readucând în prim-plan sloganul cu accente naționalist-izolaționiste “America first”, specific unei perioade de mult apuse. Donald Trump a promis alegătorilor săi că va reuși să readucă SUA pe o poziție necontestată de lider mondial. “Make America great again” este crezul noii administrații, dar prin revenirea brutală a protecționismului, rezultatul poate fi total diferit. Protecționismul este o formă a izolării, ceea ce poate duce la marginalizarea și chiar la excluderea Americii de la discutarea și încercarea de soluționare a marilor probleme ale economiei globale și ale umanității secolului XXI.

Iată de ce schimbarea actuală a lumii creează angoasă și preocupare.

Virajul spre protecționism al celei mai mari economii a lumii poate aduce, pe termen scurt, avantaje economiei și cetățenilor americani, dar, indiscutabil, teoria și istoria economică arată că, pe termen lung, avantajele vor fi total anihilate de efectele dezastruoase ale protecționismului.

Făcând abstracție, poate cu cinism, de soarta pe care o va avea în viitor cetățeanul american, nu putem însă face abstracție de impactul dramatic pe care politica protecționistă americană îl va avea asupra economiei mondiale.

Este un impact care chiar reprezintă o schimbare a lumii, dar nu în bine.

Poziția administrației Trump s-a și materializat într-o schimbare pe care nu ne-am fi dorit-o: s-a declanșat un adevărat război comercial, mai întâi între SUA și China, apoi între SUA și Uniunea Europeană și Canada.

Taxele vamale impuse de administrația Trump asupra unor importuri din China au intrat în vigoare în iulie 2018, iar oficialii chinezi au semnalat anterior că Beijingul va lua măsuri de retorsiune, astfel că s-a declanșat războiul comercial între cele două superputeri.

Tarifele speciale impuse de SUA vizează produse din China, în valoare de 34 de miliarde de dolari. “Aveți alte 16 (miliarde de dolari) în două săptămâni și apoi, după cum știți, avem 200 de miliarde în captare, iar apoi după cele 200 de miliarde avem 300 de miliarde în așteptare”, a afirmat Președintele Trump.

El a denunțat o serie de practici comerciale incorecte și a introdus taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu din numeroase țări, în principal din statele Uniunii Europene, din China, Canada și Mexic, care au dispus măsuri de retorsiune. Washingtonul acuză Beijingul de nerespectarea drepturilor privind proprietatea intelectuală. China nu are altă alegere decât să riposteze împotriva - SUA, a anunțat Ministerul Chinez al Comerțului, după ce Washingtonul a decis să impună taxe vamale prohibitive pentru produse chinezești, în valoare de 34 de miliarde de dolari. “SUA au violat regulile Organizației Mondiale a Comerțului și au lansat cel mai mare război comercial din istoria economică”, a apreciat Ministerul Chinez al Comerțului. Ministerul nu a precizat care vor fi măsurile ce vor fi luate, însă, anterior, Beijingul a promis că va riposta punct cu punct la măsurile adoptate de Washington, prin impunerea unor taxe echivalente pentru produsele importate din SUA. “Impactul asupra economiei chineze, de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chinezești în valoare de 34-50 de miliarde de dolari, ar urma să fie limitat. Dacă vor impune tarife pentru produse chinezești, în valoare de 250 de miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare, nu doar asupra celor două economii, ci și asupra economiei mondiale și a lanțurilor globale de aprovizionare”, a apreciat Wang Jun, economist-șef la Zhongyuan Bank.

(Va urma)

Lasă un comentariu