DE CE A ARS CATEDRALA NOTRE-DAME

Distribuie pe:

Un incendiu devastator

Un incendiu devastator a mistuit, în noaptea de luni spre marți, celebra Catedrală Notre-Dame din Paris. Edificiul, ridicat acum aproape nouă secole, este unul dintre simbolurile capitalei franceze și cel mai vizitat monument din Europa. După ore de lupte cu flăcările, brigăzile de pompieri mobilizate au reușit, marți, să stingă complet focul. Pagubele sunt însă incomensurabile, încă greu de evaluat, iar specialiștii spun că va fi nevoie de “decenii” pentru a reclădi monumentul.

Dezastrul a fost urmărit în direct, cu sufletul la gură, de zeci de milioane de oameni din lumea întreagă. Tragedia s-a petrecut în prima zi a săptămânii sfinte dintre Florii și Paștele catolic.

Declanșat puțin înainte de ora 7 seara, incendiul a fost unul spectaculos și ieșit din comun, extrem de greu de oprit, deși au fost mobilizate toate mijloacele de intervenție disponibile, inclusiv scări telescopice și brațe pentru dirijarea jeturilor de apă de la înălțime. Circa 400 de pompieri s-au luptat cu flăcările și au folosit nu mai puțin de 18 tunuri de apă.

Ce s-a distrus

Șarpanta, scheletul din bârne al acoperișului catedralei, a fost distrusă în totalitate, iar o parte din bolta edificiului s-a dărâmat. Structura de lemn a acoperișului, una dintre cele mai vechi din Franța, era lungă de o sută de metri și era formată din circa 5.000 de grinzi, fiecare făcută dintr-un stejar uriaș, de unde și porecla de “pădure” pe care i-au dat-o istoricii. Unele dintre bârne datează din secolul 12, iar stejarii folosiți atunci aveau deja 300 de ani vechime. Imaginile aeriene, filmate cu dronele pompierilor, sunt cele mai impresionante, se vede gaura uriașă, acoperișul lipsă.

O altă pierdere mare înregistrată în acest incendiu istoric este fleșa, turla subțire din mijlocul construcției, care se ridica la 93 de metri de sol și care s-a prăbușit sub privirea stupefiată a martorilor de la fața locului care se rugau, și a milioanelor de telespectatori din lumea întreagă. Această fleșă (din termenul franțuzesc “fleche” - “săgeată”) era realizată din lemn acoperit cu plumb și pentru renovarea ei se ridicase impresionanta schelă din jurul acoperișului. Schelă pe care, în urmă cu doar 4 zile, jurnaliștii și fotografii au fost invitați să se urce pentru a asista la coborârea la sol a celor 16 statui - cei 4 evangheliști și 12 apostoli - care urmau să fie renovate. Astfel, statuile din cupru, înalte de circa trei metri, au scăpat, ca prin minune, de acest incendiu devastator.

Relicvele, salvate de un preot-erou

Un preot francez, care i-a ajutat pe cei răniți în timpul atacului terorist de la sala de concerte Bataclan din Paris, din noiembrie 2015, și care a supraviețuit unei ambuscade în Afganistan, este cel care a reușit să salveze Coroana de Spini a lui Iisus, din incendiul de la Catedrala Notre-Dame. Jean-Marc Fournier, preot în cadrul Brigadei de Pompieri de la Paris, a salvat prețiosul obiect religios, despre care se crede că a stat pe capul lui Iisus în timpul răstignirii. Inițial s-a crezut că obiectul a fost distrus în incendiu, însă Părintele Fournier a reușit să recupereze Coroana de Spini fără ca aceasta să fie afectată. “A dovedit că nu are frică și s-a îndreptat către relicvele aflate în interiorul Catedralei Notre-Dame, apoi le-a extras în siguranță. El se luptă cu viața și cu moartea în fiecare zi, iar astăzi a dovedit încă o dată curajul său”, au transmis serviciile de urgență. Alături de Coroana de Spini au mai fost salvate alte artefacte prețioase precum Tunica Sfântului Louis, o bucată din crucea pe care ar fi fost răstignit Christos, și celebra orgă a Catedralei.

Scurt istoric

Construcția Catedralei Notre-Dame din Paris, bijuterie a artei gotice, a început în anul 1163 - când piatra de temelie a fost pusă în prezența papei Alexandru al III-lea - și a fost terminată în 1345. Primul arhitect care s-a ocupat de acest proiect rămâne anonim. Cu 130 de metri lungime, 48 de metri lățime și 35 de metri înălțime, această vastă catedrală gotică a găzduit încoronări de regi și împărați. În timpul Revoluției Franceze a fost închisă, naționalizată, profanată, jefuită sistematic, scoasă la vânzare pentru materiale de construcție, iar galeria regilor de pe fațadă a fost decapitată, nu de ghilotină, ci de loviturile de ciocan. Catedrala a fost transformată într-o magazie de alimente și vinuri.

La începutul secolului al XIX-lea, catedrala de abia se mai afla în picioare, dar Napoleon a salvat-o de la ruină și a fost încoronat împărat acolo, în decembrie 1804.

Investigațiile vor dura mult și vor fi complexe, a atenționat Remy Heitz, însă “toate mijloacele sunt puse în aplicare pentru a ajunge la adevăr, pentru a cunoaște originea acestui teribil incident”, a promis el. Potrivit presei franceze, anchetatorii au identificat muncitorii care au efectuat lucrările de restaurare, în special, cei care lucrau pentru a restaura vârful distrus al catedralei și a demarat interogarea. Potrivit unei surse din poliție, citată de “Le Parisien”, anchetatorii studiază ipoteza unui foc provocat de o lucrare de sudură în proximitatea șarpantei de lemn. “Notre-Dame e ca o cutie uriașă de chibrituri”, spune Serge Delhaye, expert. Notre-Dame a reînceput să fie iubită și îngrijită de parizieni după ce romanul lui Victor Hugo, “Notre-Dame de Paris”, a devenit faimos pe mapamond datorită poveștii emoționante a cocoșatului Quasimodo. A rămas în picioare și după cele două războaie mondiale, dar a fost devastată acum de flăcări.

Anchetatorii îi iau la întrebări pe muncitori

Deocamdată nu se știe ce a declanșat acest incendiu, dar se presupune că este unul accidental. Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pentru “distrugere involuntară prin foc”.

Anchetatorii privilegiază de altfel pista accidentală, declanșarea focului pe șantierul care era în curs de mai multe luni pe acoperișul catedralei. Procurorul Republicii din Paris a declarat, marți, că pista accidentală este cea mai probabilă, dând asigurări că “nimic nu indică un act voit”, informează AFP. “Cinci întreprinderi aveau lucrări la edificiu, începând de astăzi, au început audierile muncitorilor și angajaților acestor întreprinderi.

În jur de 15 dintre ei au fost arestați. Sunt circa 15 care lucrau, care erau prezenți ieri acolo”, a precizat Remy Heitz în timpul unei conferințe de presă în fața Notre-Dame, adăugând că poliția judiciară a mobilizat aproape 50 de anchetatori.

Procurorul a explicat că a existat “o primă alertă la ora 18.20, urmată de o procedură de ridicare a suspiciunilor, însă nu fusese constatată nicio declanșare a focului”. “A existat apoi o a doua alertă la 18.43, și atunci focul a fost constatat la nivelul acoperișului. Între timp, catedrala a fost evacuată, pentru că o slujbă începuse cu puțin timp înainte acolo”.

Evaluarea pagubelor se anunță lungă și anevoioasă. Directorul Fundației Notre-Dame estima că va fi apoi nevoie de “zeci de ani” pentru a reconstrui catedrala având în vedere daunele “considerabile”. Totodată, însă, el se arăta optimist amintind că Franța dispune de o rețea de firme specializate în patrimoniu extrem de performante. De asemenea, mai există muncitori extrem de calificați în această țară.

Unda de șoc s-a transmis în toată lumea

Imaginile catedralei devastate de flăcări au stârnit emoții și un val de solidaritate în întreaga lume. Pe rețeaua Twitter, în doar 10 ore fuseseră transmise nu mai puțin de un milion și jumătate de mesaje pe tema “Notre-Dame”.

Oameni politici, sportivi sau anonimi din lumea întreagă și-au exprimat stupoarea în fața acestei catastrofe. Este vorba printre alții de: șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, Vaticanul și UNESCO s-au declarat și ei alături de Franța. “Suntem alături de prietenii noștri francezi” - a transmis purtătorul de cuvânt al cancelariei Angelei Merkel, președintele american Donald Trump s-a arătat și el impresionat de ce s-a întâmplat cu “una dintre marile comori ale lumii”. “Notre-Dame depășește granițele unei țări, face parte din cultura noastră”, a declarat președintele SUA. “Gândurile mele sunt alături de Franța”, a scris Theresa May.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că incendiul din catedrală “a provocat o durere în inimile rușilor” și a propus expedierea în Franța a celor mai buni specialiști, care au o experiență bogată în restaurarea patrimoniului cultural mondial, inclusiv a edificiilor medievale, se spune în mesajul administrației prezidențiale.

Și liderii politici români - Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu - au reacționat.

Mega-chetă pentru reconstrucție

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care ar fi trebuit să anunțe, luni seara, reducerea impozitelor, precum și alte măsuri sociale ca răspuns la criza vestelor galbene și a unui incendiu social, s-a deplasat la locul dezastrului, unde le-a transmis francezilor: “Vom reconstrui Notre-Dame. Pentru că istoria noastră merită acest lucru. Pentru că acesta este destinul nostru profund”. Fondation du Patrimoine, organizație caritabilă private care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marți o “colectă națională”, un apel de strângere de fonduri pentru refacerea Catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări în noaptea de luni spre marți.

Regiunea Ile-de-France urmează să deblocheze un “ajutor de urgență” în valoare de zece milioane de euro, “pentru a ajuta arhiepiscopia să efectueze primele lucrări” de reconstrucție la Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată luni de un incendiu uriaș, a anunțat, marți, președinta regiunii, Valerie Pecresse, relatează AFP. “Această reconstrucție, care va costa, evident, foarte scump, va mobiliza toată țara, cei mai buni arhitecți, cei mai buni artizani din Franța, poate din lume, ne vom apuca de treabă încă de acum”, a declarat președinta regiunii la Radio Classique. Primăria din Paris a deblocat 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a propus eurodeputaților să-și doneze banii cuveniți pentru ziua de marți, în scopul reconstrucției Catedralei Notre-Dame, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la implicarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene în acest efort. Dacă cei 751 de europarlamentari de la Strasbourg își vor dona diurnele de marți, s-ar putea colecta 225.300 euro, însă se așteaptă ca donațiile unor membri să fie mai mari.

Miliardarii Franței au anunțat donații de sute de milioane de euro, dar și Primăria Parisului și regiunea Île-de-France. Grupul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE și familia lui Bernard Arnault, om de afaceri și colecționar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro. Miliardarul Franco-is-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, care deține Gucci, a anunțat o donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei.

N.red. Radio România actualități a anunțat că până în dimineața zilei de ieri s-au strâns donații în valoare de 800 de milioane de euro.

Lasă un comentariu