INIȚIATIVĂ LEGISLATIVE ÎN BENEFICIUL VETERANILOR DE RĂZBOI

Distribuie pe:

O inițiativă legislativă a unui grup de parlamentari liberali prevede majorarea indemnizațiilor invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu 100% din rata medie anuală a inflației, pe anul precedent, modificând astfel legea nr. 49/1991, care este sediul materiei.

Inițiatorii consideră că această categorie trăiește la limita subzistenței și nu are asigurată o bătrânețe decentă, o majorare a acestor sume însemnând și o recunoaștere a curajului și sacrificiilor de care au dat dovadă.

Indemnizațiile veteranilor, invalizilor și văduvelor de război au fost majorate de 5 ori, prin ordonanță de urgență, la 1 ianuarie 2019: pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate, de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadrați în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar; pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar. În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea a fost de la 161 la 600 lei lunar.

Anterior, Senatul respinsese o propunere legislativă care, potrivit inițiatorilor liberali, ar fi generat un venit mediu de circa 2.000 de lei pentru categoriile vizate (circa 60.000 de persoane).

Noua propunere legislativă urmează să fie dezbătută tot la Senat, apoi va fi trimisă la Camera Deputaților, care va da votul final.

Lasă un comentariu