DISPOZITIV ÎMPOTRIVA FORMĂRII CHEAGURILOR DE SÂNGE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Serviciul Public de Sănătate, citați de descopera.ro, au realizat un dispozitiv ce transmite impulsuri electrice în membrele inferioare ale pacienților care au suferit atacuri cerebrale, reducând astfel riscul formării de cheaguri de sânge cu potențial letal.

“Studiul nostru demonstrează că dispozitivul, numit “geko”, reduce riscul formării de cheaguri de sânge în comparație cu tratamentul standard, este ușor de purtat și poate contribui la reducerea cheltuielilor de sănătate.

“Geko” este un dispozitiv alimentat cu baterie, conceput pentru a crește fluxul sanguin în venele profunde de la nivelul picioarelor. Atunci când este acționat, efectul acestuia echivalează cu circa 60% din cel al mersului, chiar dacă pacientul nu se mișcă.

Pentru a observa efectele dispozitivului, cercetarea a fost efectuată la Spitalul Universitar Royal Stoke, unde “geko” s-a dovedit a fi deosebit de util, în special pentru pacienții care nu tolerează terapia prin compresie pneumatică intermitentă (IPC), tratamentul standard recomandat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Studiul, efectuat pe 219 pacienți cărora li s-a aplicat dispozitivul “geko”, nu a identificat nicio dovadă a apariției unor cheaguri de sânge în intervalul de trei luni după externare, în comparație cu cele 11 cazuri de cheaguri de sânge înregistrate în rândul celor 463 de persoane cărora li s-a prescris IPC.

Când pacienții suferă un accident vascular cerebral, una dintre complicațiile majore este formarea de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor. Acestea pot migra uneori de la membrele inferioare la plămâni și pot cauza embolism pulmonar, care poate fi fatal”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu