ANIMALELE DE COMPANIE ÎI AJUTĂ PE VÂRSTNICI SĂ SE BUCURE DE VIAȚĂ!

Distribuie pe:

Este foarte bine să îmbătrânești alături de un animal de companie, întrucât acesta are un impact deosebit de benefic asupra adulților în vârstă, având în vedere faptul că singurătatea și izolarea socială îi afectează pe cei aflați în această categorie. La această concluzie au ajuns cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan, care au intervievat aproximativ 2.000 de adulți, cu vârstele cuprinse între 50 și 80 de ani.

“În sondajul nostru, 55% dintre participanți au declarat că au cel puțin un animal de companie, câinii fiind cel mai des întâlniți, urmați de pisici și animale mici, cum ar fi păsările și hamsterii. Dar, indiferent de tipul de animal de companie, cei mai mulți stăpâni au spus că animalele lor le-au stimulat atât sănătatea mentală, cât și sănătatea fizică.

Aproape 90% dintre stăpânii de animale au spus că animalele lor i-au ajutat să se bucure de viață și să se simtă iubiți. Aproximativ 80% dintre aceștia au spus că animalele le-au redus stresul, iar aproximativ trei sferturi au spus că prietenii lor cu blană sau cu pene le-au oferit un scop în viață. În plus, 64% dintre stăpânii de animale (și 78% dintre stăpânii de câini) au spus că animalele i-au ajutat să rămână activi din punct de vedere fizic. 60% dintre aceștia au spus că animalele de companie i-au ajutat să facă față problemelor de sănătate fizică și emoțională.

Totuși, oamenii au raportat și câteva dezavantaje, inclusiv dificultățile legate de călătorii sau de plecatul de acasă (într-un procent de 54%) și solicitările financiare (18%). Mai mult, 6% dintre proprietari au spus că au căzut sau s-au rănit în urma traiului cu un animal, iar 15%, care au afirmat că au o stare de sănătate proastă, au declarat că sănătatea animalului lor de companie are prioritate față de propria lor stare de sănătate.

Cu toate acestea, s-a constatat că aproape orice persoană poate obține beneficii din traiul cu un animal de companie, deoarece acesta poate reduce stresul, simptomele depresiei și anxietății și poate încuraja activitatea fizică. Sprijinul social uman vine cu o serie de beneficii pentru sănătate (stres redus, risc scăzut de a dezvolta boli cronice), dar cercetările arată că și interacțiunea cu animalele de companie poate aduce multe dintre aceste beneficii.

Animalele pot servi și ca un catalizator al prieteniei umane, având în vedere că îi fac pe stăpânii lor să iasă în comunitate. Dacă deținerea unui animal de companie nu este o opțiune viabilă pentru unii iubitori de animale, recomandăm voluntariatul la un adăpost pentru animale sau chiar mersul la plimbare cu prietenii care au animale”, ne sfătuiesc oamenii de știință americani, citați de descopera.ro. 

Lasă un comentariu