ZILIERII POT FI ANGAJAȚI ÎN NOI DOMENII DE ACTIVITATE

Distribuie pe:

În ședința din 18 aprilie 2019, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, includerea a încă nouă domenii pe lista celor în care zilierii pot presta muncă necalificată, în activități sezoniere, sporadice sau accidentale pe piața muncii.

Actul normativ urmărește accesul mai ușor pe piața muncii a zilierilor, dar și protecția acestora, scăderea birocrației și simplificarea procedurilor administrative în ceea ce îi privește.

“Zilierii pot desfășura pentru un beneficiar exclusiv activități necalificate, cu caracter ocazional, și pot fi angajați și în următoarele domenii de activitate: activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor (grupa 823), publicitate (grupa 731), activități de interpretare artistică, spectacole (clasa 9001), activități-suport pentru interpretarea artistică, spectacole (clasa 9002) și activități de gestionare a sălilor de spectacole (clasa 9004), creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale (clasa 0149), activități de alimentație (catering) pentru evenimente (diviziunea 5621), activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini, cu excepția facilității de locuit particulare (clasa 8130), restaurante (clasa 5610), baruri și alte activități de servire a băuturilor (clasa 5630) și activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale (clasa 9140).

Până acum, zilierii puteau lucra, ocazional, doar în agricultură, vânătoare și servicii anexe (diviziunea 01), silvicultură, cu excepția exploatări forestiere (diviziunea 02) și pescuit și acvacultură (diviziunea 03).

Recenta ordonanță de urgență mai stabilește că niciun zilier nu poate lucra pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția celor care prestează activități în domeniul agriculturii, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol. În cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii.

Zilierul va avea, potrivit noului act normativ, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Sarcina calculării, plății și declarării contribuției de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor revine beneficiarului de lucrări”, precizează Ministerul Muncii și Justiției Sociale, inițiatorul proiectului adoptat de Guvern.

 

Lasă un comentariu