CANCERUL DE PROSTATĂ, TRATAT CU O SINGURĂ DOZĂ DE RADIAȚIE CONCENTRATĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Centrul de Tratare a Cancerului din Londra, citați de descopera.ro, susțin că bărbații diagnosticați cu cancer de prostată ar putea fi tratați cu ajutorul unei singure doze concentrate de radiație, pacienții fiind scutiți, astfel, de necesitatea unor vizite multiple în centrele oncologice.

“În studiul nostru, am descoperit că noua tehnică medicală este sigură și eficientă pentru tratarea acelor pacienți care au fost diagnosticați cu o formă cu risc redus a cancerului de prostată.

Metoda a avut succes și în tratarea unor pacienți cu forme de cancer de prostată cu risc mediu și cu risc ridicat, însă considerăm că este nevoie de studii suplimentare pentru îmbunătățirea acestor rezultate.

Noul tratament, cunoscut sub numele de brahiterapie cu doză înaltă, canalizează radiația direct către tumori, folosind un set de tuburi minuscule. Brahiterapia este deja folosită în anumite spitale, dar în prezent, la fel ca în cazul celor mai multe tipuri de radioterapie, îi obligă pe pacienți să meargă de mai multe ori la spital pentru a primi tratamente cu doză scăzută pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămâni.

În cadrul noului studiu, am analizat progresele obținute pe un eșantion alcătuit din 441 de bărbați cu cancer de prostată.

Pacienții au fost împărțiți în grupuri cu risc scăzut, mediu și ridicat de propagare a cancerului. Cu toții au fost tratați cu o singură ședință de radiație cu doză înaltă în spitale din Marea Britanie, între anii 2013 și 2018.

Deși 166 dintre ei au beneficiat și de terapie hormonală, niciunul dintre participanți nu a suportat o intervenție chirurgicală și nici ședințe de chimioterapie.

După doi ani, 94% dintre pacienți nu au prezentat semne de revenire a cancerului, potrivit nivelului de antigen specific prostatic (PSA) - care poate să indice prezența bolii - în fluxurile lor sanguine.

După trei ani, 88% dintre pacienți nu prezentau semne de reapariție a cancerului. Procentul a fost de 100% în grupul de pacienți cu risc scăzut, 86% în grupul cu risc mediu și 75% în grupul cu risc ridicat.

Cancerul de prostată a revenit la 15 dintre pacienți, iar pentru alți 10 pacienți boala s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Noul tratament generează foarte puține efecte secundare și considerăm că metoda permite o creștere în viitor a dozei pentru pacienții din categoria cu risc înalt de propagare a cancerului”, explică oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu