CELULE ÎNCAPSULATE PENTRU REGENERAREA ȚESUTURILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Okagan din Columbia Britanică, citați de descopera.ro, au creat un dispozitiv care încapsulează celule și care le face mult mai rapide, mai ieftine și mai eficiente în regenerarea țesuturilor deteriorate.

“Ideea de a injecta diferite tipuri de celule tisulare nu este una nouă. Este un concept atrăgător, deoarece prin introducerea celulelor în țesuturile deteriorate putem suprasolicita procesele proprii ale organismului pentru a regresa și a repara un accident - de la oase și ligamente rupte până la organe întregi.

Celulele singure sunt delicate și nu tind să supraviețuiască atunci când sunt injectate direct în organism. De aceea, ca să le fie asigurată supraviețuirea, ele trebuie învelite într-un strat care să le protejeze de daune fizice și de propriul sistem imunitar al organismului. Însă nu a fost ușor de găsit modalitatea de încapsulare, momentan percepută drept un proces foarte costisitor, consumator de timp și risipitor.

În studiul nostru, am creat un dispozitiv automat de încapsulare care încorporează mai multe celule într-un microgel, utilizând un laser albastru specializat. Avantajul este că sistemul nostru face ca peste 85% din celule să supraviețuiască.

În plus, echipamentul pentru realizarea dispozitivului de încapsulare a celulelor este alcătuit din componente disponibile și ieftine, accesibile fiecărui laborator.

Până acum, cercetarea în acest domeniu a fost împiedicată de costul și lipsa de microgeluri capsulate în celule de masă produsă, însă noi am rezolvat problema, iar dispozitivul creat poate oferi mii sau chiar zeci de mii de microgeli capsulați cu celule rapide.

În continuare, ne gândim cum să încorporăm în microgeli diferitele tipuri de celule stem - celule care nu s-au diferențiat încă în tipuri specifice de țesut, alături de proteine specializate sau hormoni numiți factori de creștere. Noi dorim să ajutăm celulele stem să se transforme în tipul de țesut adecvat odată ce sunt injectate”, explică oamenii de știință canadieni.

Lasă un comentariu