LUMEA SE SCHIMBĂ! ROMÂNIA CE FACE? (XXV) MECANISMUL SCHIMBĂRILOR ECONOMICE ȘL SOCIALE

Distribuie pe:

Datele statistice arata însă o tendință total diferită de cea preconizată și sperată de analiza neoliberală. Dezechilibrele conturilor curente nu au condus la o finanțare a economiilor emergente de către cele dezvoltate, ci tocmai invers. Economiile emergente, în primul rând China, au finanțat așa-numitul “Nord dezvoltat”, adică preponderent Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.

Această evoluție neașteptată, modest compensată și de fluxul investițiilor străine directe, se explică într-o oarecare măsură prin politica instituțiilor financiare internaționale care au contribuit la limitarea consumului intern și a investițiilor proprii ale economiilor emergente. Pe de altă parte, există teoria conform căreia fazele de demaraj economic sunt marcate de o creștere a exporturilor nete.

Dovada este faptul că pe tot parcursul perioadei 2000-2008, dar cu o oarecare reducere și pe perioada următorilor zece ani, acest fenomen nu a încetat să se manifeste prin faptul că excedentul chinez a determinat deficitul zonei “nordului dezvoltat”. Față de creșterea importantă a excedentului, autoritățile chineze au decis să evite o pierdere de competitivitate ca urmare a posibilității iminente de apreciere a monedei lor naționale printr-o politică neașteptată de susținere a dolarului, investind o parte din rezervele lor de dolari în economia americană. Această politică a făcut ca rata dobânzii în SUA să rămână la cote mici, ceea ce a permis ca americanii să rămână la un nivel mai mare al consumului decât al economisirii, alimentând deficitul contului curent american.

În perioada izbucnirii crizei (2008-2010), SUA înregistra un deficit al contului curent în relația cu China de 4,5% raportat la PIB, în timp ce China înregistra un excedent de 10%.

După 2015, s-a remarcat o reducere a raportului de dezechilibrare, atât deficitul american, cât și excedentul chinez reducându-se sensibil. Explicația rezidă în noua politică a autorităților chineze de reorientare spre consumul intern, dar trendul de dezechilibru se menține.

Deficitul american este încă important, ceea ce a determinat transformarea lui în obiectiv politic al administrației Donald Trump.

Efectele economice se vor regăsi foarte brutal în dezechilibrele pe care noile tarife protecționiste le vor produce.

 (Va urma)

 

Lasă un comentariu