ITINERAR TURISTIC - BISERICA ȘI CETATEA SĂSEASCĂ DIN BIERTAN

Distribuie pe:

A treia zi de Sfintele Paști am fost într-o excursie pe traseul Târgu-Mureș, Dumbrăveni, Șaroșu de pe Târnave, Biertan, pe o vreme umedă, ploioasă, cu intenția de a ajunge la Mănăstirea Pelișor, undeva peste hula dintre Biertan și Richiș. Din cauza vremii nefavorabile, m-am oprit la Biserica - Cetate din Biertan, o destinație căutată de numeroși turiști din Germania, din țară, dar și asiatici. De reținut că, o dată pe an, de regulă - în a treia sâmbătă din septembrie, are loc întâlnirea sașilor, care mai trăiesc în Transilvania. Atunci vin și sașii plecați în Germania, după “revoluție”, în amintirea vremurilor când aici trăiau sași, când Biertanul era un important târg în Țara Vinului. În 1510, aici trăiau circa 5.000 de oameni, de peste două ori mai mulți decât acum. În Biertan își avea reședința judele legal și, începând cu 1418, în fiecare sâmbătă era târg. În lupta pentru putere și prestigiu, locuitorii Biertanului au transformat, în această perioadă, bazilica lor din secolul XIV într-o cetate, cu una din cele mai frumoase biserici fortificate, în stil gotic timpuriu, din cele 170 care mai există în Transilvania. Foarte interesant de vizitat în cetate este “închisoarea căsătoriților, cu o singură încăpere. Aici, perechile căsătorite certate, din sat, erau închise până când fie se regăseau unul pe celălalt, fie se separau definitiv. Un șiretlic contribuia la aplanarea forțată a conflictelor. În încăperea sărăcăcioasă, pentru cei doi soți, existau doar un pat, o masă, un scaun, o farfurie, un pahar și un tacâm. Perechea trebuia să se pună de acord în aceste condiții. Această formă arhaică de rezolvare a crizelor familiale a dat roade, căci în 400 de ani un singur cuplu a divorțat. Această consiliere matrimonială ar da roade și în zilele noastre, când a devenit o modă divorțul între familiile tinere”.

În biserica episcopală se mai slujește și în zilele noastre, lunar, de două ori, pentru sașii evanghelici din împrejurimi.

De vizitat Turnul slăninii, unde locuitorii satului își depozitau slănina pe toată perioada anului, fără să se fure. Turnul orelor, de unde se poate vedea o minunată priveliște spre terasele cultivate, până la revoluție, cu viță de vie nobilă.

La o distanță de circa 70 km de municipiul Târgu-Mureș, Biserica - Cetate din Biertan merită să fie vizitată, la un sfârșit de săptămână, pentru un moment de relaxare, dar și pentru a cunoaște civilizația săsească din Transilvania.

Lasă un comentariu