RESURSELE PLANETEI, DIN CE ÎN CE MAI PUȚINE

Distribuie pe:

Uniunea Europeană își va epuiza începând de vineri, 10 mai, resursele pe care planeta poate să i le ofere pentru anul 2019, au alertat specialiștii de la World Wide Fund for Nature (WWF), care au dezvăluit că această „zi a depășirii" cade în fiecare an tot mai devreme, informează AFP.

„Începând de vineri, europenii vor trăi pe credit. Acest lucru înseamnă că, dacă lumea întreagă ar trăi ca ei, omenirea și-ar consuma toate resursele naturale pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an", au subliniat reprezentanții acestei asociații într-un nou raport, publicat în colaborare cu ONG-ul Global Footprint Network, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare europene.

Dacă toți pământenii ar consuma la fel ca europenii - în domenii precum pescuit, agricultură, silvicultură, construcții și amprenta de carbon -, omenirea ar avea nevoie de 2,8 „planete albastre", notează raportul. Deși UE deține 7% din populația mondială, ea absoarbe 20% din biocapacitatea Terrei.

Situația nu încetează să se degradeze: în 1961, această „zi a depășirii" a căzut pe 13 octombrie. Însă cazurile variază în funcție de regiuni: în 2019, Luxemburgul a atins această dată fatidică încă de la jumătatea lunii februarie, în timp ce România o va atinge la jumătatea lunii iunie.

La scară mondială, oamenii consumă dincolo de capacitățile planetei de reînnoire a resurselor sale și „ziua depășirii" vine în fiecare an tot mai devreme. În 2018, ea a fost înregistrată pe 1 august (în 1997, la sfârșitul lui septembrie).

Printre acțiunile promovate la nivelul forurilor din Bruxelles se află adoptarea unei politici agricole comune, „care să conserve resursele naturale și să favorizeze locurile de muncă", și a unui „plan împotriva despăduririlor și de conversie a ecosistemelor naturale". Același ONG a solicitat adoptarea unor reguli de control în privința flotelor de pescuit, pentru a asigura legalitatea și durabilitatea acestor practici.

Lasă un comentariu