EUROPA VINE ÎN ROMÂNIA - LIDERII EUROPENI S-AU ÎNTRUNIT LA SIBIU ÎNTR-UN SUMMIT DEDICAT VIITORULUI UE

Distribuie pe:

Șefii de stat sau de guvern din țările Uniunii Europene s-au reunit joi, într-un summit informal, la Sibiu, pentru a discuta despre viitorul UE.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că reuniunea de la Sibiu arată că „românii contează în Europa".

„Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important și pentru România și pentru români și este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici, la summit, și de aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Și fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!", a afirmat șeful statului.

Summitul, găzduit de președintele Iohannis, se desfășoară în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu și are loc în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea este prezidată de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanților la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre așteptările sale de la acest dialog.

„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declarația de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate și încredere în acțiunile noastre comune", a punctat înaltul oficial.

El s-a referit și la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. „După discuțiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 - 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie", a amintit Tusk.

Temele directoare pentru discuțiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea granițelor UE, libertățile individuale, statul de drept, migrația ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar și consolidarea pieței unice și schimbările climatice.

Șefilor de stat sau de guvern li se alătură președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Întreg centrul orașului Sibiu este rezervat summitului. Momentele centrale se desfășoară în clădirea primăriei din Sibiu și la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piața Huet, Piața Mare și Piața Mică sunt amenajate corturi pentru conferințe, pentru jurnaliștii ce vor relata, dar și pentru control acces.

Summitul informal reunește la Sibiu șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, circa 900 de jurnaliști și 100 de traducători.

 

Lasă un comentariu