PRACTICA PE PACIENȚI A STUDENȚILOR LA MEDICINĂ A DEVENIT LEGALĂ

Distribuie pe:

Legea care permite studenților facultăților de medicină dentară și stomatologie, precum și medicilor rezidenți să facă practică pe pacienți, sub supraveghere competentă, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, vineri, 24 mai 2019.

„Studenții facultăților de medicină generală și medicii rezidenți care, în cursul pregătirii profesionale, conform curriculei universitare de specialitate, pentru a dobândi competențele necesare unui medic potrivit standardelor naționale și europene în vigoare, desfășoară activități practice și clinice adecvate, pe pacient, sub supraveghere competentă, îndeplinind astfel baremele practice și clinice specifice disciplinelor de profil", prevede completarea adusă articolului 387 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

De asemenea, legea promulgată prevede că „În unitățile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, cetățeni români, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale continuă, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Peste această vârstă medicii, membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei de Științe Medicale, cetățeni români, pot fi menținuți în activitate conform dispozițiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale, cu modificările și completările ulterioare. De același drept pot beneficia și medicii, membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei Române, cetățeni români", prevede completarea adusă articolului 391 din lege.

În opinia inițiatorilor, modificarea legii era necesară, astfel încât activitatea clinică a studenților pe pacient să intre în legalitate, fără alte posibilități de interpretare.

„Observând lacunele legislative privind efectuarea lucrărilor practice a studenților de medicină dentară, este necesar ca legea să fie pusă în concordanță cu directivele europene, în ceea ce privești metodologia existentă de educare practică a studenților la medicină dentară, aplicând prevederile în materie de sănătate și siguranță publică", se arată în expunerea de motive a legii.

Lasă un comentariu