SĂRBĂTOARE DE SUFLET, LA REGHIN

Distribuie pe:

În perioada 25-26 mai 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor din municipiul Reghin. Sâmbătă, 25 mai 2019, de la ora 18.00, a avut loc slujba de binecuvântare a Bisericii noi din Reghin, cu hramul “Sfinții Martiri Brâncoveni”. Cu acest prilej a fost instalat noul preot paroh slujitor la altarul acestei sfinte biserici, în persoana Părintelui Ionel Iacob, preot harnic, vrednic, cu experiență în slujirea preoțească. La eveniment a luat parte mulțime mare de credincioși, fiind de față și doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, care a sprijinit enorm lucrările la această biserică nouă. Slujba de binecuvântare a noului locaș de rugăciune a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu Părintele Valentin Vârva, protopopul Reghinului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța acestei biserici noi, despre sfinții săi protectori, despre credința cea dreaptă în Hristos Domnul. Cu acest prilej, ierarhul a acordat diplome domnului Petru Beș, arhitectul bisericii și prof. Aurel Morar.

Duminică, 26 mai 2019, a reprezentat o zi de mare sărbătoare pentru credincioșii din municipiul Reghin, întrucât în această zi a avut loc sfințirea Bisericii cu hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, o biserică nouă și impunătoare, situată în cartierul Unirii. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți. Programul liturgic s-a desfășurat astfel: de la ora 8.00 s-a săvârșit sfințirea apei și slujba Utreniei; la ora 8.45 a avut loc primirea Înalt-preasfințitului Irineu; la ora 9.00 s-a săvârșit slujba de sfințire a bisericii; de la ora 10.00 s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească. Prin cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Înalt-preasfințitul Irineu a adus întărire în credință, spor duhovnicesc și înălțare sufletească. Au avut loc și alte cuvântări care au întregit momentul sărbătoresc, au mai vorbit: Părintele protopop Valentin Vârva, Pr. paroh Alin Lucian Șut. La această sărbătoare a luat parte și doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, omul cu suflet mare și inima plină de iubire față de cei din jurul său, față de Dumnezeu, de Biserică și de semenii săi. Domnia sa a sprijinit foarte mult lucrările de edificare la această biserică nouă din municipiul Reghin. Doamna primar Maria Precup a primit din partea Înaltpreasfințitului Irineu o diplomă pentru contribuția substanțială a domniei sale. Și alți sprijinitori au fost răsplătiți cu diplome. Preotul paroh Alin Lucian Șut a primit distincția de iconom stavrofor, iar pr. Toderic Albin Dorin diploma de ctitor. A fost o adevărată sărbătoare duhovnicească, un eveniment de suflet pentru această parte de țară, la care a participat o mulțime foarte mare de credincioși reghineni, dar și din alte localități din împrejurimi.

Parohia Ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost înființată în anul 2001, la cererea și dorința credincioșilor din cartierul Unirii, de a avea și ei o biserică în acest cartier, care să le deservească cerințele și nevoile lor spirituale. În urma acestei cereri, Î.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în acel timp, cu decizia 1835 din 2 noiembrie 2001, aprobă înființarea Parohiei Ortodoxe Române “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cartierul Unirii, preot paroh fiind numit Toderic Albin Dorin.

Prin amabilitatea domnului primar de atunci, Marian Traian, și a Consiliului Local Reghin, parohia nou înființată a primit o suprafață de teren care se afla la capătul cartierului și unde se va construi pentru început o capelă din lemn, în vecinătatea căreia s-a înălțat actuala biserică din zid, în perioada 2004-2011, piatra de temelie fiind pusă de către Î.P.S. Andrei al Alba Iuliei, protopop fiind părintele Teodor Beldean, înconjurat de un numeros sobor de preoți, iar din anul 2013 s-au început lucrările de pictură, dotarea cu catapeteasmă din lemn de stejar si celelalte necesare desfășurării în cele mai bune condiții a slujbelor și serviciilor religioase pentru toți credincioșii.

În anul 2016, luna septembrie, preotul paroh Toderic Albin Dorin a fost pensionat, iar parohia a fost ocupată, prin concursul organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia, de către preotul Șut Alin-Lucian, fost preot paroh la Parohia Ortodoxă Șerbeni - Căcuci, timp de 12 ani si jumătate, părintele urmând a continua lucrările rămase la biserică, pentru a putea fi sfințită, respectiv terminarea picturii în partea din spate a naosului și a pronaosului, terminarea lucrărilor la sfânta masă, montarea pardoselii, a stranelor pe margine, a scaunelor în partea din spate destinate credincioaselor, precum și celelalte lucrări necesare pentru sfințire.

Parohia încredințată impune o misiune bogată, care să se desfășoare pe toate planurile: pastoral, cultural și filantropic, acest lucru necesitând o împreună-lucrare cu credincioșii parohiei. Pe lângă răspunsul spiritual duhovnicesc dat credincioșilor se impun, pe viitor, multe activități cu tinerii din parohie și nu numai, diferite activități culturale legate de diferite sărbători sau evenimente importante din istoria poporului român, în toate acestea părintele Alin fiind ajutat și sprijinit, într-o bună colaborare frățească și slujitoare, de părintele pensionar Dorin.

Referitor la arhitectura bisericii, putem spune că proiectul respectă stilul bizantin al lăcașurilor de cult, având o formă treflată. La intrare, tronează cele două turle înălțate cu diagonala pătratului pe lungimea bisericii, ca două brațe deschise, ce cheamă pe credincioși la rugăciune. Deasupra naosului, fixată pe cele patru arce din beton armat se înalță semeață turla centrală, care depășește cu mult cele două turle de la intrare. Dimensiunile bisericii sunt: 29 m lungime, 31 m înălțime și 16 m lărgime la abside.

Așadar, între anii 2004-2011, s-a efectuat construcția bisericii, între anii 2013-2018 s-a realizat pictura ce împodobește biserica pe interior, concomitent cu pictura s-a achiziționat și mobilierul bisericesc: strane pentru credincioși, închinătoarele, scaunele arhierești, proscomi-diarul etc., precum și toate obiectele de cult necesare sfințirii bisericii.

Parohia este păstorită, așadar, de vrednicul preot Alin Lucian Șut, părinte duhovnicesc al tuturor celor care trec pragul acestui locaș de închinăciune, și-a format deja un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujește cu credință sinceră și deosebit de multă evlavie Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: “Fiți următori mie, precum și eu sunt lui Hristos” (I Cor. 11,1). Figura părintelui Alin Lucian Șut, prin osârdia și râvna sa, este pilduitoare și poate constitui un izvor viu de lumină și de credință pentru preoți și credincioși.

 

Lasă un comentariu