DESTINAȚII DE VACANȚĂ - PALATUL SCHÖNBRUNN

Distribuie pe:

Palatul imperial Schönbrunn, cu încăperile fastuoase (având 1.441 de camere) și un splendid parc circular, reprezintă una dintre cele mai importante monumente austriece, fiind, în același timp, un simbol al Vienei. Declarat monument național, întregul complex căruia îi aparțin castelul, parcul cu numeroasele construcții, fântâni și statuete, precum și grădina zoologică, cea mai veche din lume, este inclus și în lista patrimoniului cultural UNESCO, ca un ansamblu baroc remarcabil și exemplu de sinteză a artelor.

Istoria fostei cabane de vânătoare, devenită ulterior reședința de vară a Habsburgilor, își are originile încă din secolul XIV. În 1569, când împăratul Maximilien II cumpără “Katterburg” (o luncă întinsă, inundabilă a râului Wien, aflată sub un deal situat între Meidling și Hietzing, în care fostul proprietar construise, în 1548, un conac). Proprietatea, intrată astfel în posesia habsburgică, devine un loc unde se organizau vânători de agrement.

Palatul, distrus de turci în 1683, este ridicat din nou, când împăratul Leopold I i-a cerut arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach să preia conducerea lucrărilor.

Potirivit legendei, numele Schönbrunn (,,fântână frumoasă”) provine de la o fântână arteziană a cărei apă era consumată de curteni, sau de la un izvor descoperit de împăratul Mathias.

În timpul domniei Mariei Tereza, ca reședință imperială de vară, Palatul Schönbrunn devine punctul central al vieții curții. Aici locuiau vremelnic Maria Tereza, Împăratul Franz Josef, Împărăteasa Elisabeta și alți reprezentați ai familiei imperiale. Din acest moment, Palatul Schönbrunn a fost gazda celor mai importanți oameni de stat din Europa. Chiar și Napoleon, aflat în trecere prin Viena în 1805 și 1809, a stat o scurtă perioadă la castel.

După moartea Mariei Tereza, în 1780, palatul de la Schönbrunn nu a mai fost folosit până la domnia împăratului Franz al II-lea, la începutul secolului al XIX-lea. Când au început pregătirile pentru Congresul de la Viena (în 1814/1815) , a devenit clar că se impunea urgent renovarea. Sub supravegherea arhitectului Johann Aman, palatul a primit aspectul caracteristic, pe care îl păstrează și astăzi.

În 1918, după căderea monarhiei, proprietara Palatului Schönbrunn este Republica Austria și palatul devine muzeu. După Al Doilea Război Mondial și în timpul ocupației aliate din Austria (1945-1955), Palatul Schönbrunn, care era gol în acel timp, a fost rechiziționat pentru birourile Delegației britanice la Comisia Aliată pentru Austria și pentru sediul central al micii garnizoane militare britanice din Viena. Ulterior, a fost folosit pentru evenimente importante precum întâlnirea dintre John F. Kennedy și Nikita Hrușciov, din 1961.

În afară de excursii și de pachete turistice, la Palatul Schönbrunn sunt organizate concerte clasice cu muzica lui W.A. Mozart și a contemporanilor săi, în sălile de spectacole, în Orangerie sau în Schlosstheater.

Pe site-ul oficial (www.schoenbrunn.at), pe lângă istoricul palatului și alte informații utile pentru vizitatori (programul, evenimentele organizate, diversele oferte disponibile, regulile casei...), pot fi achiziționate și bilete online, scurtând astfel timpul de așteptare și evitând cozile.

Descoperiți apartamentele private ale cuplului imperial Franz Joseph & Sisi și camerele prețioase din vremea Mariei Tereza! Galeria mare, toaleta împărătesei Elisabeth, camera Mariei Antoinette, camera de porțelan și multe alte detalii fascinante vă așteaptă!

Lasă un comentariu