„CIUMA ROȘIE", ÎNTRE ZGOMOT ȘI FURIE, DEOCAMDATĂ…

Distribuie pe:

Nu se știe de ce, în România s-a încetățenit ideea (discutabilă, dacă ne uităm peste gardul vecinilor, și chiar peste țărmul Oceanului) că deciziile pronunțate de instanțe nu se comentează. Ca să fim, așadar, „politically correct", nu vom comenta decizia definitivă, iremediabilă și irefutabilă prin care Liviu Dragnea a ajuns după gratii, sperând, totuși, că specialiștii în drept și în drepturi ne vor explica, într-o bună zi, cum se face că autorii unui „abuz în serviciu" sunt achitați sau primesc „cu suspendare", în vreme ce „instigatorii la abuz în serviciu" o iau cu condamnare. Tot odată și odată, vom afla, probabil, ce treabă și ce competență a avut DNA în acest „mega-proces de corupție", deși lucrurile sunt destul de clare, având în vedere că - după cum s-a demonstrat cu documente - o grămadă de rechizitorii, gata motivate de servicii, le-au fost vârâte sub nas magistraților, spre umilă plecăciune, semnare și luare la cunoștință, sugerându-li-se că, dacă nu vor da „cu condamnare", li se vor scoate, din fișet, propriile dosare penale, lăsate la dospit ani de zile… în caz că vor cârti împotriva „justiției independente" (strălucit reprezentată de secția de elită a lui Portocală).

Am urmărit, cu scârbă și oroare, spectacolul, demn de Evul Mediu întunecat, prilejuit de „capturarea" condamnatului (indiferent cum îl cheamă!), gata să fie linșat în piața publică dacă n-ar fi fost protejat (totuși) de forțele de ordine. N-ar fi exclus ca polițiștii/jandarmii care i-au asigurat traseul, în condiții de siguranță, spre Rahova, să fie denunțați pentru… favorizarea infractorului.

Să mai notăm, în treacăt, dar cu maximă îngrijorare, că, dacă spurcăciunea „biiiip PSD" poate fi pusă pe seama cretinismului și imbecilității „intelighenției facebuciste", pe care atâta o duce mintea (mama proștilor fiind tot timpul gravidă, după cum spunea nemuritorul Murphy), în schimb, mare atenție la primejdioasa lozincă, icnită, din adâncul bojocilor, între un scuipat și o înjurătură, la manifestațiile de stradă - „ciuma roșie": un mesaj nazist, folosit de Joseph Goebbels, ministrul Propagandei în timpul lui Adolf Hitler, și care nu pare să deranjeze pe nimeni din… statul de drept.

Istoricii, titanii lingvisticii, dar și liotele „cultural-patriotice" care nu încetează să bată apa-n piuă pe teme de actualitate (acum două-trei secole) ar trebui să le explice tinerelor generații - până nu este prea târziu - ce înseamnă și ce urmări va avea rostogolirea perpetuă, în spațiul public, a sloganelor fasciste.

Comentatori, analiști, foști și actuali politicieni au analizat, în aceste zile, haosul fără precedent ce zguduie scena politică românească. Iată câteva exemple edificatoare.

Și-au luat țara înapoi! Dar, tu, fericitule, ce ai câștigat?

(…) Nu mai are cine să li se opună. Sunt pe cai mari. PSD e în situația în care, dacă nu se predă, dispare.

O parte corpolentă și constitutivă din societate juisează. E în culmea fericirii. L-au executat. Dar, tu, fericitule, ce ai câștigat? Poți bea o bere liniștit și să te scarpini pe burtă. Ești anonimul dintr-o mulțime în euforie. Un fel de beție, fără alcool, te-a cuprins. Când te vei trezi va fi prea târziu. Ai fost un soldat al cauzei. Generalii nu te vor chema la masa lor.

(…) Plebea, de la romani pornire, are sentimente viscerale când vede sânge și huruitul ghilotinei. Se bucură de executarea proscrisului. Spiritul justițiar este uneori asociat celui animalic. Maleficul din om îl face războinic doar dacă i se desenează sângele dușmanului. Serviciile au știut să exploateze pornirile primare. Dorința de putere prin uciderea stigmatului i-a băgat în corzi pe rezistenți. Și i-a făcut o oaste biruitoare. (Marius Ghilezan, jurnalist newstandard.news)

„Bărbații de stat nu se refugiază la raionul de scutece!"

 Când insistam, domnilor Dragnea și Tăriceanu, spunând că e absolut necesar un referendum de suspendare a lui Iohannis, dădeați replici savante promovând acea prostie monumentală: Dacă facem referendum, îl victimizăm și îl creștem... Ei, uite că a făcut el referendum! Deși îl detest, a avut (sau au avut cei din jurul lui) curajul de a risca. Putea să piardă, dar a câștigat. Dumneavoastră, domnilor Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut, lipsiți fiind total de curajul de a risca! (…) PSD va înțelege măcar acum ce spun de doi ani și jumătate sau se va îndrepta către inevitabil (…) Lasă-i să lupte alături de tine pe cei care te-au ales să lupți pentru ei! Sau refugiază-te la raionul de scutece... Dar, dacă faci asta, atunci trebuie să ai măcar bunul simț de a nu te mai PLÂNGE că ești abuzat, pentru că e dizgrațios! Bărbații de stat nu se refugiază la raionul de scutece! Am tot repetat, public și în partid - când un procent atât de mare de oameni te votează pentru a lupta cu Noua Securitate (așa cum s-a întâmplat în 2016), trebuie să o faci ferm și rapid, să știi să te întorci mereu la cei care te-au creditat cu votul lor. Procentele PSD și ALDE de acum se explică în primul rând prin refugierea mega-bărbaților de stat la raionul de scutece! Poate vor înțelege măcar acum ceva din asta. Sau poate nu..."(Liviu Pleșoianu, deputat PSD, pagina de socializare)

Iohannis, un glonț rece în picior și o suflare fierbinte în ceafă

La această oră, zâmbetul larg cu care a intrat în direct după închiderea urnelor Klaus Iohannis probabil că s-a stins deja. S-ar putea să-i fi luat locul o grimasă cauzată de „glonțul" slobozit în propriul picior. Nu e atât de zdrobitoare Victoria partidului prezidențial asupra PSD, pe cât e de grea și fierbinte pentru Iohannis suflarea în ceafă a celor aliniați în spatele lui Cioloș.

Președintele a sabotat cu toate forțele actul guvernării și a declanșat o mașinărie infernală de propagandă împotriva PSD. Cu scoaterea din joben a scamatoriei referendumului, a reușit să arunce în jocul politic nemulțumirile și furia electoratului, sperând că va strânge rezultatele în propria desagă, în vederea alegerilor prezidențiale. Însă acestea au umplut mai cu sârg desaga USR-PLUS, care, chiar prin vocea lui Cioloș, și-a anunțat duminică seara intenția de a ataca fotoliul de la Cotroceni. Iar Iohannis simte acum răceala glonțului din picior urcându-i până în ceafă, unde se întâlnește cu suflarea fierbinte a lui Cioloș (…).

PSD nici măcar n-a ieșit atât de șifonat din aceste alegeri: la nivel european (căci despre alegeri europene fu vorba, să nu uităm!), rezultatul lor este peste media făcută de social-democrați. Dar, poate, chiar ar trebui să lase frâiele în mâinile celor urcați pe valul emoțional generat de referendum. Dacă tot s-au agățat de el și au obținut un rezultat atât de bun, formațiunile învingătoare trebuie să demonstreze, cu Iohannis și Cioloș în frunte, că n-au tras doar vorbe goale, de fraierit mulțimea. Și că sunt capabili să pună în aplicare toate măsurile pe care promiteau duminică seara că le vor implementa „în primele 24 de ore". (Cosmin Țintă, jurnalist newstandard.news)

„Suntem un popor crud, ușor de manipulat…"

Sunt două lucruri distincte: 1. Dragnea trebuia să-și dea demisia din fruntea partidului după rezultatul umilitor la alegerile de ieri; 2. Condamnarea lui, într-un dosar cusut cu ață albă, este o condamnare ce a avut un obiectiv politic. Această condamnare, ca și felul în care a fost „însoțit" Dragnea spre Rahova, arată că suntem un popor crud, ușor de manipulat, și că, după „revoluția votului", a urmat justiția populară.

(…) Acțiunea politică internă și externă au avut și au ca obiectiv transformarea PSD într-un partid de 20%, care să nu mai aibă un rol determinant în guvernarea României. Pentru asta s-au folosit, de-a lungul timpului, atât cozi de topor, cât și anumiți lideri care, conștient sau nu, au intrat în astfel de jocuri. Atitudinea și compromisurile lui Dragnea, lipsa de decizie, temporizarea i-au creat și lui probleme, dar și partidului și, în definitiv, țării. Îmi pare rău pentru ce îndură, mai ales că știu ce înseamnă umilința unei condamnări și pierderea libertății, dar încercările lui de a negocia cu „statul paralel" l-au dus într-o fundătură - în plan personal - iar partidul într-o criză profundă din care va ieși doar dacă înțelege că trebuie folosită o operație chirurgicală și nu administrate „suplimente alimentare". (blog Adrian Năstase, fost prim-ministru)

….Încheiem, „apoteotic", cu judecata de valoare a dlui Iohannis: „Au dat o lecție dură populismului, demagogiei și discursului antieuropean și anti-justiție promovat în campanie și nu numai, de PSD (…) A câștigat România europeană, democratică, în care justiția este și trebuie să rămână independentă (…) Votul de azi ne arată că democrația s-a maturizat, că cetățenii înțeleg ce armă puternică este votul". Halal.

… Am putea răspunde tot cu un citat din dl președinte - „ha, ha, ha…" dar, mai bine să-l cităm pe simpaticul Bourvil, cu o replică dintr-un vechi film franțuzesc: „Nu mă faceți să râd, că am buzele crăpate…"

…Totuși, atenție la „ciuma roșie"!!!!

Lasă un comentariu