GREȘELI PE CARE PĂRINȚII REGRETĂ CĂ LE-AU FĂCUT FAȚĂ DE COPIII LOR

Distribuie pe:

Chiar dacă toți părinții își doresc cea mai bună viață posibilă pentru copiii lor, mulți dintre ei muncesc din greu pentru a le putea cumpăra jucării noi, alții sunt stricți, pentru că doresc ca cei mici să fie disciplinați și orientați spre un obiectiv, dar există și o categorie care le oferă copiilor posibilitatea de a alege și care îi învață să ia decizii pe cont propriu.

Indiferent de modul în care își cresc copiii, atunci când privesc în urmă, toți părinți și-ar dori să repare unele greșeli pe care le-au făcut în trecut.

Psihologii prezintă greșelile pe care majoritatea părinților regretă că le-au făcut și oferă sfaturi pentru evitarea acestora.

Nu au comunicat mai mult cu copilul lor - Un copil mic, care se transformă rapid dintr-un bebeluș într-o persoană relativ independentă, are nevoie de contacte constante cu adulții. Dar, adevărul este că și părinții au nevoie de această comunicare la fel de mult. Da, există puțin timp liber la dispoziție și e bine dacă o mamă poate face și altceva în timp ce copilul său se joacă. Dar, dacă transformi acest lucru într-un obicei, într-un anumit moment, ai putea observa că cel mic a crescut deja și că își trăiește propria viață. Nu exisă nicio modalitate de a da timpul înapoi, așa că încearcă să nu fii doar fizic alături de copilul tău, ci și să vă apropiați mental. Bucură-te de timpul petrecut împreună!

Nu și-au îmbrățișat destul de des copiii - Oamenii de știință au dovedit că îmbrățișările sunt foarte importante pentru sănătate, atât mentală, cât și fizică. Există multe avantaje evidente, dar, uneori, părinții nu fac acest lucru din diferite motive și majoritatea sunt eronate sau depășite. În timp, copilul va crește și nu te va mai lăsa să îl îmbrățișezi, așa că savurează din plin această oportunitate, cât încă mai poți!

Nu au făcut suficiente fotografii și filmări - Desigur, nu se va întâmpla nimic rău dacă nu faci aceste fotografii, nu va afecta starea mentală, fizică sau moralitatea copilului tău. Dar, este foarte probabil ca, în viitor, să îți dorești să ai unele amintiri cu privire la momentele cele mai valoroase din viața voastră, momente pline de emoție pe care să le împărtășești cu copiii tăi deveniți adulți. Mulți părinți regretă cu adevărat că nu au capturat mai multe momente importante atunci când au avut ocazia. Poate nu îți vei dori să urmărești o filmare cu focul de artificii din noaptea dintre ani, dar cu siguranță vei vrea să revezi primii pași pe care i-a făcut copilul tău. Și albumele foto sunt încă cea mai bună modalitate de a strânge amintirile laolaltă.

Nu au scris primele lor cuvinte - Primele cuvinte rostite de copilul tău chiar sunt amintiri prețioase. Ai putea trăi fără ele, dar e mai bine să le scrii undeva pentru a nu le uita niciodată!

Nu s-au implicat în destule activități creative - Nu este o garanție că cel mic va deveni un mare artist dacă vă implicați în jocuri creative, dar există o șansă mai mare să se întâmple. În primul rând, dacă îți implici copilul în tot mai multe activități diferite, poți afla ce îl pasionează și la ce este bun. Mai târziu, poți lucra la dezvoltarea punctelor forte. În al doilea rând, orice activitate, spre exemplu, cititul cu voce tare sau jocul în aluat îi dezvoltă inteligența, imaginația și îi sporește vocabularul. În cele din urmă, legătura dintre tine și copilul tău va fi mai puternică, iar acesta este încă un motiv pentru a face ceva împreună. Părinții experimentați regretă că nu au observat talentele copiilor lor, chiar dacă unele abilități pot fi descoperite de la o vârstă fragedă. Oferă-i copilului tău șansa de a testa cât mai multe activități și jocuri și de a citi cât mai mult posibil!

Au fost prea stricți - Una este să îi spui stop atunci când a făcut un lucru rău și alta este când îi tai de fiecare dată aripile. Există un mit conform căruia cu cât așteptările sunt mai mari, cu atât mai de succes devine persoana respectivă. Dar, în realitate, poți obține exact efectul opus: probleme de comportament, de încredere și chiar de dezvoltare. Și, bineînțeles, o relație proastă cu copiii tăi. Pedepsele pentru notele proaste sunt, de asemenea, dăunătoare, pentru că ele pot scădea șansa evoluției în școală. Pedepsește-ți și recompensează-ți copiii numai pentru lucrurile care contează cu adevărat, nu pentru un pahar spart.

Nu au ținut cont de părerea copilului lor - Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori „Ești prea tânăr să decizi" sau „Adulții știu mai bine" și realizezi cât de neplăcut este. Pe lângă faptul că îți jignești copilul spunându-i astfel de lucruri, îl faci și să devină o persoană nesigură. E perfect normal să se întâmple asta din moment ce nu are cum să știe ce vrea de la viață, pentru că întotdeauna altcineva a luat decizii pentru el. Lasă-ți copilul să aleagă și să-și exprime propria opinie. Este mai bine să discuți despre dorințele lui și să îi oferi explicații, decât să îl ignori și să îl limitezi.

Nu și-au făcut copilul suficient de fericit - Amintirile frumoase din copilărie sunt cele mai valoroase. Mai mult decât atât, vacanțele mici se pot transforma în realizări mari. Dacă un copil crește într-o atmosferă sănătoasă și are parte de multe experiențe noi, înseamnă că se va dezvolta activ. Copiii fericiți se adaptează mai ușor la viața adultă și sunt mai pregătiți pentru relații noi. Părinții sunt, de asemenea, adesea nostalgici cu privire la timpul petrecut împreună. Deci, bucurați-vă și gândiți-vă cum să vă faceți viața mai interesantă. Creează-i cât mai multe momente fericite!

Au ascultat prea mult de sfaturile celor din jur - Există oameni care adoră să dea sfaturi, iar mamele tinere au tendința de a le asculta. Când dai de acești „experți", vei auzi multe lucruri despre cum e mai bine să îți îmbraci, hrănești sau educi copilul. Dar, adevărul este că tu ești părintele și știi mai bine decât oricine altcineva ce e mai bun pentru copilul tău și ce nu. Desigur, poți asculta aceste sfaturi, dar asta nu înseamnă că trebuie să le și urmezi. Și, este foarte important, să nu le permiți străinilor să îi spună copilului tău că este obraznic. Ar trebui să fii mereu de partea lui și să îl faci să simtă că are toată susținerea ta, indiferent despre ce este vorba. Când are nevoie de ajutor, el ar trebui să poată să se bazeze întotdeauna pe tine.

Nu au fost alături de copiii lor în cele mai importante momente din viața lor - Unele lucruri care nu par a fi serioase pentru noi pot fi extrem de importante pentru copiii noștri. Și, toți oamenii, în special copiii, trebuie să îi aibă pe cei dragi alături de ei în acele momente. Chiar dacă crezi că ai un motiv bun să ratezi petrecerea aniversară a celui mic, renunță la orice pentru a fi lângă el. Mai târziu, îți vei da seama câte evenimente importante ai pierdut. Stabiliți-vă o zi în care să decorați bradul de Crăciun, să mergeți la teatru sau să vă vizitați bunicii. Toate aceste lucruri sunt importante, iar atunci când copiii cresc, nu te vei mai putea bucura de aceste momente!

 

Lasă un comentariu