INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN OFERĂ TREI PREMII LA „BUCHAREST INTERNATIONAL FILM FESTIVAL" - BIFF, EDIȚIA 2019

Distribuie pe:

Festivalul Internațional de Film București sărbătorește 15 ani de existență, în 2019, printr-o ediție specială care va avea loc între 24 și 30 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema „Elvire Popesco" și Grădina cu Filme - Cinema & More a Creart din București. Cel mai longeviv festival competițional de filme de lungmetraj din capitală, BIFF (Bucharest International Film Festival), va continua tradiția de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate titluri recente din întrega lume, cu participarea unor invitați de marcă.

Competiția internațională propune opt filme noi și îndrăznețe, prezente în mari festivaluri și realizate de cineaști extrem de apreciați - unii consacrați, alții la început de drum. Ele vor fi evaluate de un juriu internațional, format din cinci personalități din lumea cinematografiei. Marele Premiu - 4 .000 EUR, Premiul pentru cea mai bună regie - 2 .500 EUR și Premiul pentru cel mai bun scenariu - 2.500 EUR vor fi asigurate de Institutul Cultural Român (ICR).

Curatorul festivalului este Sylvain Auzou, selecționer al Festivalului de la Veneția, secțiunea „Venice Days" / „Giornate degli autori", un admirator și iubitor al cinematografului românesc, iar curatorul unor secțiuni specifice din festival este criticul de film Ionuț Mareș.

În secțiunea „Panorama", care cuprinde, de asemenea, galele de deschidere și de închidere, vor fi programate câteva dintre cele mai premiate și discutate filme din ultimul an.

Secțiunea „Focus" va fi dedicată în acest an cinematografiei franceze și este inclusă în Sezonul Cultural „România - Franța 2019". Un cunoscut cineast francez va fi prezent la București, pentru a discuta cu publicul român despre câteva dintre filmele sale.

În acest an este vorba de regizorul Vivi Drăgan Vasile, care va aduce în fața publicului trei dintre filmele sale (Q.E.D., Caravana cinematografică și Moromeții 2) și va susține un masterclass împreună cu scenaristul Cristian Niculescu, despre evoluția imaginii în filmele românești. Proiecțiile vor avea loc la Grădina cu Filme - Creart, iar intrarea va fi liberă, pe baza unei rezervări prealabile.

Festivalul este organizat de Fundația Charta, în cadrul Sezonului „România-Franța 2019". Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

 

Lasă un comentariu